Weercolumn: Koele en wisselvallige zomerfase

Het interessantste wapenfeit op weergebied dit jaar tot nu toe is zonder meer het zeldzaam grote aantal uren met zon, dat keurig werd bijgehouden door het KNMI in de Bilt. De allerzonnigste lente ooit was al enige tijd een feit en ook de afgelopen pakweg vijf dagen baadden we weer in vrij zonnige sferen.

Vanaf nu evenwel schakelen we over naar een aanmerkelijk koeler en – ook even sterk wisselvalig weerpatroon. Deze typische weersverandering zat al geruime tijd in de weerkaarten van voornamelijk het Amerikaanse weermodel. Typisch noemen we het, omdat de weerswijziging volkomen in het plaatje van de zogenaamde kalenderklimatologie past. Ondanks het nieuwe klimaat wordt door sommigen nog steeds trouw vastgehouden aan bepaalde weerpatronen die zich voordoen in een specifieke fase van het seizoen. De (aanstaande) koele en wisselvallige periode past dan ook prima in het plaatje voor de eerste tien dagen van de maand juni. Vaak zien we dat na een warme en droge fase in de maanden april en mei, juni met een soort atmosferische compensatieregeling komt in de vorm van aanlandige wind en daardoor Noordzeekoelte. Ook hoort daar de (nodige) karakteristieke wisselvalligheid bij. Zo’n weertype met regelmatig enkele buien, een ronduit koele wind tussen zuidwest en noordwest en dagtemperaturen van soms amper 14 graden krijgen we dus.

De komende dagen trekt de hoge druk zich nog wat verder terug op de oceaan en kan een langwerpige trog ons weerbeeld meer in z’n greep gaan krijgen. De ligging van deze trog wordt bepalend voor ons weerbeeld. Komt de as van de trog iets westelijker uit, is de kans groter op een warme diepe zuidelijke aanvoer. Ligt de trog min of meer boven de Benelux enkele dagen op rij, is een onstabiele fase met vrij veel wolken en soms enkele buien voor De Eilandenregionen groter te noemen. Deze laatste optie wordt het vrijwel zeker en velen zullen dankbaar zijn dat het eindelijk wat meer gaat regenen in het uiterste zuidwesten van Zuid-Holland. De grootste droogte kan eindelijk wat verlicht gaan worden de komende dagen. Vooral rond vrijdag kan er regen van betekenis vallen (5-10 mm.) en ook daarna bereiken enkele buien of regengebieden onze contreien nog af en toe. Na 10 juni kan het wat warmer worden, maar is er nog wel de kans op enkele buien met onweer.