Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd: 9000ste inwoonster van Goedereede

Onder de kraamvisite die zich de afgelopen dagen in Goerees Hervormde pastorie heeft aangediend, hebben zich ook burgemeester en wethouders bevonden en met hen de gem. secretaris en de voorz. van de Rabobank "Stellendam en Goedereede", de heer J.A. Biemond. Het was allemaal te doen om het schattige borelingske Annegje Christina, derde spruit maar eerste dochtertje in het predikantengezin ds. R. van Kooten. Met haar 7 pondjes kwam de kleine precies op tijd ter wereld om de 9.000-ste inwoonster van Goedereede te worden…
Burgemeester en wethouders hebben er vrijdagmiddag blijk van gegeven zoiets te kunnen waarderen. Vijf man sterk dienden ze zich aan het kraambed aan en weinige minuten later lag de kleine in de burgervaderlijke armen. "Wij hebben er zo ook 5 gehad", suste burgemeester Van Velzen de ietwat bezorgde blik van mevr. Van Kooten, die haar prille bezit nog liever niet in mannenarmen waagde. Daar vertelde dhr. Van Velzen ook met hoeveel spanning de 9000-ste ter gemeentesecretarie werd verbeid; "...we zaten min of meer te wachten wie het zou worden", bekende de burgemeester. In het domineesgezin werd met spanning afgewacht wát het zou worden én in de nacht van woensdag op donderdag, om twintig minuten over twaalf, diende "Anneke" zich aan, eerste dochtertje van ds. en mevr. Van Kooten en zusje van Geurt­ Henk en Gerhard. Burgemeester van Velzen stelde de boreling vrijdagmiddag een spaarbankboekje met een saldo van 9000 centen ter hand(je) want, zei hij: "... de groei van de bevolking is dan wel niet zó spectaculair, duizend meer in 6 jaar tijd is voor een plattelandsgemeente toch wel iets om even bij stil te staan". De kleine Anneke leek er precies zo over te denken. Rabobank voorzitter Biemond voegde daar een mooi baby-album aan toe. Zondagavond, toen ds. Van Kooten in Goedereede de doopdienst leidde, heeft hij op het ontvangen spaarboekje teruggegrepen; "...sommige ouders", - zo veronderstelde ds. - "...zullen misschien een tikkeltje jaloers zijn, maar bij de doop krijgt elk kind een nog waardevoller boekje. Als Anneke het bedrag laat staan wordt het méér, maar"... - zo waarschuwde hij de ouders - "...als u niets met het doopboekje doet en het maar laat liggen, wordt het steeds minder!"
Nu de gemeente Goedereede 9000 inwoners heeft, is ze in grootte de tweede gemeente op ons eiland. Middelharnis heeft (per 1 mei genoteerd) 13.970 inwoners, Oostflakkee 8.688 en Dirksland 6.475.

Uit de krant van 1975.