Afbeelding
Foto:

Column opinie: Over een traditie tijdens tentamens

Even heb ik overwogen om gewoon de column uit 2015 nu weer in te sturen, maar daar heb ik uiteindelijk toch van afgezien. Soms moet je wel eens afzien in het leven. Maar de eerste regels wil ik wel even benoemen: “Zo. De examens zijn voorbij. De uitslag is vandaag! Hele jaren gevuld met leerstof (=stof dat vrijkomt bij afvegen van het schoolbord) liggen achter mij." Een stukje verderop: “Ik denk dat mijn wiskundeleraar uitgeteld is nadat hij mijn examen heeft gezien." Nou. Wat had ik toen al een goed ontwikkeld gevoel voor humor.

Stiekem vond ik examen doen absoluut niet spannend. Ik stond er prima voor en had ook wel het een en ander geleerd. De meeste stress had ik tijdens een examen waarbij ik een Sultana-reep (met dat lekker knisperende plastic) niet goed open kreeg. Het leverde een boze blik van een buurvrouw op, wat overging in een zacht gegrinnik toen ze mijn steeds roder wordende hoofd zag.

Over eten gesproken: omdat ik ergens had gelezen dat kauwen je brein stimuleert, heb ik wel verwoed kauwgom zitten knauwen tijdens de examens. Dit doe ik overigens nog steeds tijdens tentamens, zowel op het hbo als nu ook op de universiteit. Of het echt werkt, weet ik niet. Maar de gewoonte is blijven plakken.