Wethouder Tea Both-Verhoeven (Foto: Wim van Vossen).
Wethouder Tea Both-Verhoeven (Foto: Wim van Vossen).

"Zonder coronacrisis zou verplaatsing van de Sommelsdijkse markt nooit overwogen zijn"

Wat waren voor de gemeente de belangrijkste afwegingen om het besluit tot tijdelijke verplaatsing te nemen?

Wethouder Tea Both: “Aanleiding was het besluit, genomen in het kader van de versoepeling van de coronamaatregelen, om na de foodkramen ook de non-foodkramen op de weekmarkten weer toe te laten. Op de weekmarkt van Sommelsdijk staan normaliter elf ondernemers met food en non-foodkramen, zij liepen in de afgelopen maanden hun inkomsten mis. De randvoorwaarde voor het toelaten van de non-foodkramen was dat de richtlijnen van het RIVM nageleefd konden worden. Zowel marktondernemers als bezoekers aan de weekmarkten moeten anderhalve meter afstand ten opzichte van elkaar kunnen houden. Dit was in de Voorstraat van Sommelsdijk niet mogelijk. Daarom was de gemeente genoodzaakt om de markt tijdelijk te verplaatsen.”

Is er een relatie met de enquête over de parkeerdruk in Sommelsdijk?

“Nee, deze relatie is er niet. Er zijn wel signalen gekomen vanuit de omgeving van de Voorstraat over parkeerdruk. Dat was de aanleiding van de boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren, red.) om deze enquête uit te zetten, maar het moment was ongelukkig gekozen.”

Is de gemeente op de hoogte van de gevoeligheden over de weekmarkt, die al sinds de vijftiende eeuw in Sommelsdijk wordt gehouden, en de rivaliteit van oudsher tussen Sommelsdijk en Middelharnis?

“De gemeente is zeker op de hoogte van de gevoeligheden. Allereerst is daarom onderzocht of bijvoorbeeld de Kaai van Sommelsdijk een geschikte locatie was. Echter, al snel moest de conclusie getrokken worden dat het plaatsen van elf marktkramen (met verschillende afmetingen) op deze locatie niet mogelijk is. Vervolgens zijn nog zeven andere potentiële locaties onderzocht. Uitkomst van dit onderzoek was dat de parkeerplaats aan de Nieuwstraat te Middelharnis de meest geschikte locatie is om – met inachtneming van de anderhalve-meter-maatregel van het RIVM – de kramen te plaatsen en de weekmarkt plaats te laten vinden.

De marktwagens zijn groot en soms moeilijk wendbaar, veel locaties zijn daardoor niet geschikt. Bovendien is het met verschillende weersomstandigheden niet prettig voor marktondernemers en bezoekers als kramen in een open gebied worden geplaatst.

Na de besluitvorming is ingezet op een goede communicatie. Met de gemeenteraad, de omwonenden van de markt te Sommelsdijk, de omwonenden van de nieuwe locatie en de ondernemers in het centrum. Daarnaast is het bericht via verschillende kanalen gedeeld.”

In Sommelsdijk denken mensen dat dit een opstapje is naar definitieve verplaatsing (zoals eerder bepleit door de BIZ Middelharnis Centrum). Is die zorg terecht?

“Zowel in het besluit en alle communicatie die daarop volgde, hebben we de nadruk gelegd op de tijdelijkheid van de verplaatsing. Omdat wij op dit moment niet weten hoelang we deze anderhalve-meter-maatschappij houden, is voorlopig ingezet op de einddatum 31 december 2020. Echter, de duur van de verplaatsing is afhankelijk van de vraag hoe de anderhalve-meter-samenleving zich ontwikkelt. De tijd zal uit moeten wijzen of we weer op de oude voet verder kunnen gaan als samenleving of dat de anderhalve meter het nieuwe normaal wordt. In dat laatste scenario is het onmogelijk om alle marktkramen terug te plaatsen in de Voorstraat en op het Marktveld te Sommelsdijk. Van een definitieve verplaatsing is echter nu geen sprake. Voor de duidelijkheid: als er geen coronacrisis was geweest, dan zou ook nooit overwogen zijn om de markt in Sommelsdijk te verplaatsen.”

Is de huidige tijdelijke locatie in Middelharnis niet een logischer plek voor een weekmarkt?

“Dat zal de tijd moeten leren. Dit gaan we ook terugzien in de omzetcijfers van de marktondernemers. In Nederland worden veel weekmarkten wel in de nabijheid van of in het winkelcentrum gehouden. Dit zorgt voor een positief effect op een winkelcentrum, omdat bezoekers van de markt ook de winkels bezoeken en vice versa. Echter is het voor inwoners en bezoekers ook nostalgie, een markt in een dorpsstraat.”

Hoe groot acht de gemeente de kans dat de markt ooit alsnog verhuist naar Middelharnis?

“We zullen de komende tijd bezien hoe de coronacrisis zich ontwikkelt. Belangrijk hierin is of we blijvend rekening moeten houden met de anderhalve-meter-economie. Daarnaast is het relevant om te vermelden dat de gemeenteraad afgelopen week het college heeft verzocht om de markt van Sommelsdijk de status van immaterieel erfgoed toe te kennen.”