Gezellige drukte op de markt in de Voorstraat (Archieffoto: Jaap Ruizeveld).
Gezellige drukte op de markt in de Voorstraat (Archieffoto: Jaap Ruizeveld).

Het is maar tijdelijk, de markt komt terug naar Sommelsdijk

Dat vindt ook Sociëteit Rethorica, een hoeder van het cultuurhistorisch erfgoed. “De markt van Sommelsdijk gaat terug tot 1486 en heeft dus een lange geschiedenis. Mensen komen voor de markt naar het sfeervolle historische hart van het dorp. Dat geldt ook voor toeristen.” Bezoekers struinen langs de kramen, nemen een kijkje in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, drinken wat bij café De Kok of in het proeflokaal van Solaes en combineren hun uitje veelal met inkopen bij winkeliers in Middelharnis. Op deze manier versterken beide kernen elkaar.

“Wij hebben er alle begrip voor dat de markt, gezien de huidige omstandigheden, nu in Middelharnis wordt gehouden”, laat Sociëteit Rethorica weten. “De gemeente heeft bepaald dat dit tijdelijk is en dat de markt weer terugkomt naar Sommelsdijk als de wereld weer normaal is. Het is belangrijk om dit te weten, want de markt hoort in Sommelsdijk.”

De sociëteit, die al in 1515 is opgericht en zetelt in gebouw De Doele, onderschrijft de wens van de gemeenteraad om de Sommelsdijkse markt aan te wijzen als immaterieel erfgoed. Immaterieel erfgoed is, in de omschrijving van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed in Arnhem, een cultuuruiting die gemeenschappen beleven als erfgoed en hen een gevoel geven van identiteit en continuïteit. Door het erfgoed door te geven van generatie op generatie is het een schakel tussen verleden, heden en toekomst.