Afbeelding

Opinie: Geen examens: het lijkt leuk…

De coronacrisis hakte er ook bij de middelbare scholieren flink in. Maandenlang zaten ze thuis en volgden ze onderwijs op afstand. Digitaal dus. Vanaf deze week mogen de leerlingen weer naar school. Een dagdeel per x-aantal dagen dan. De rest moet nog altijd thuis gedaan worden.

Dat geldt uiteraard niet meer voor de leerlingen uit de hoogste klassen. Zij zijn al weken vrij. Lekker aan het bijverdienen bijvoorbeeld. De mededeling gezakt of geslaagd kwam voor verreweg de meesten niet als een verrassing. Stond je er goed voor, dan was het veelal ‘kat in het bakkie’. Leerlingen die nog wat cijfers op moesten halen om toch aan de goede kant van de score te komen, kregen die kans in ruime mate. Werd het een lastig verhaal door eerder behaalde cijfers, dan had het examen hen vermoedelijk ook niet heel veel geholpen. Toch kregen ook die leerlingen zeker twee serieuze kansen om hun cijfer op te halen.

Alles is in deze tijd anders, dus ook de examenuitslag. Amper zenuwachtige taferelen aan de telefoon dus, maar ook geen opgeluchte vreugdedansjes na goed bericht. En wat te denken van een gezellige avond met vrienden en vriendinnen? Als zoiets al kan, dan toch voor een zeer beperkt groepje mensen. Afscheid van klasgenoten en docenten? Misschien binnen je eigen klas, maar een groot, ‘schoolbreed’ afscheid zit er niet in. Dat laatste geldt overigens ook voor de leerlingen van groep 8 van de basisschool.

Een deel van de geslaagden gaat werken en leren tegelijk, vaak lekker op of in de buurt van Goeree-Overflakkee. Anderen gaan studeren en waaieren uit over het hele land. Ook dat zal een gekke ervaring worden. Normaal is er een introductie voor de nieuwe eerstejaars studenten. Of dat nu ook zo is, valt nog te bezien. Ga je werken en leren? Begeleiding bij je nieuwe baas gaat veelal vanaf afstand en dat is gewoon minder leuk.

Geen examens. Het klinkt leuk, maar eigenlijk is er helemaal niks aan.