Motie om uitrol 5G-netwerk tegen te gaan krijgt geen raadssteun

De motie werd eerder al via een persbericht aangekondigd, met daarin het verzoek om namens de gemeente ook een brief te verzenden aan de Tweede Kamer om de ongerustheid van de bewoners kenbaar te maken. Dat aspect kwam in een iets ander licht te staan, omdat de rechter maandagavond bepaalde dat de Staat verder mag met de uitrol 5G. De stichting Stop5GNL had een zaak aangespannen tegen de Nederlandse staat dat op zijn minst gewacht zou moeten worden op een rapport van de Gezondheidsraad dat medio juli wordt uitgebracht. Maar de rechter meende dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt. De motie-indieners denken daar anders over. Volgens hen is er onvoldoende wetenschappelijk onderzoek verricht naar de biologische effecten en impact van sterke elektromagnetische straling op het menselijk lichaam.

Zorgen serieus nemen

Een brede gespreksronde volgde waaruit mogelijk steun was te krijgen voor aanpassing van de motie. Herweijer (SGP) kon zich vinden in een brief aan de Tweede Kamer en de staatssecretaris om daarin aan te dringen op een gedegen bespreking van het advies van de Gezondheidsraad. De fractie was het eens met de indieners van de motie dat er veel zorgen zijn en die serieus moeten worden genomen. Maar een ongewijzigde tekst was voor de SGP niet te accepteren. Daarin werd het college opgeroepen om de komst van 5G op het eiland tegen te houden. Dat was een brug te ver, omdat daarmee werd opgeroepen om tegen landelijke wetgeving in te gaan. Huising (CDA) gaf ook geen support aan de motie. "Het is een Rijksbesluit en als je als gemeente de uitrol niet toelaat word je innovatief op achterstand gezet." Van der Meer (EVV) verwees naar de rechterlijke uitspraak van begin deze week en mevrouw Nijssen (VVD) benadrukte dat het Rijksbeleid is. De motie-indieners wilden de tekst niet wijzigen en kozen voor een heilloze stemming (6 voor en 20 tegen).

Vervolg

Toch waren er ook aanknopingspunten. Op 8 oktober wordt er in een Dialoogbijeenkomst uitgebreide informatie over 5G verstrekt en wethouder Bruggeman zal de VNG aanschrijven om meer documentatie naar de gemeente te zenden die dan verspreid en besproken kan worden.