Erfgoedverordening 2020 krijgt steun gemeenteraad

Het gemeentebestuur voert sinds 2018 gericht beleid om het culturele erfgoed op het eiland te kennen, te beschermen en toegankelijk te maken. Om dat beleid te kunnen uitvoeren is een goed juridisch instrumentarium onontbeerlijk. Het college vroeg de raad de nieuwe Erfgoedverordening Goeree-Overflakkee 2020 vast te stellen. De fracties konden hiermee instemmen. Eerder had de Culturele Raad al een positief advies gegeven. Wel werd aandacht gevraagd voor het immaterieel erfgoed van de Sommelsdijkse markt.

Door Jaap Ruizeveld

Het doel van de nieuwe verordening is dat de gemeentelijke regelgeving op het gebied van erfgoed optimaal aansluit op de landelijke wetgeving. De nieuw opgestelde erfgoedverordening volgt voor een groot deel de modelverordening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en kwam tot stand mede dankzij advies van interne- en externe partijen. Daarnaast bevat de verordening ook diverse onderdelen die – zo noemt het college het – tot de ‘couleur locale’ van de gemeente behoren zoals de mogelijkheid tot aanwijzing en bescherming van immaterieel erfgoedcultuurgoederen en gemeentelijke stads- en dorpsgezichten. Dit past in het gemeentelijk monumentenbeleid zoals dat is vastgelegd in de Beleidsnota Ontwikkeling Erfgoedbeleid 2018-2020 en in het coalitieakkoord Goeree-Overflakkee, “een eiland waar je energie van krijgt”.

Tuk (ChristenUnie) vond het een goede actualisatie. "Er is geluisterd naar de stakeholders. Mogelijk dat landschappen en paden beschermd kunnen worden." Eijkenduijn (PvdA) vond dat er meer aandacht moet worden besteed aan het immaterieel erfgoed. Hij was tevreden dat de adviezen in de verordening zijn verwerkt. Krouwel (VKGO) zou ook polder- en duinlandschappen erbij betrekken. Haar collega-raadslid Nijssen (VVD) was blij dat de lokale kennis in de adviezen tot uiting kwam. Onderzoek moet uitwijzen of er meer bunkers dan nu (9) ook een beschermde status kunnen krijgen.