Afbeelding

Voor u gelezen: De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog: WOII van alle kanten belicht in breed perspectief

In 1877 verscheen van de hand van onderwijzer Pieter Roelof Bos de eerste ‘Schoolatlas der geheele aarde’. Bos werkte als leraar in het lager onderwijs en na het behalen van de akten Nederlands en aardrijkskunde (in die tijd een heel nieuw vak op de scholen) doceerde hij deze vakken ook aan het voortgezet onderwijs.

Botsing van ideologieën

In 2016 verscheen de 55e editie van de Grote Bosatlas. Aan dit indrukwekkende informatieve oeuvre werd onlangs door Noordhoff Atlasproducties in samenwerking met onder meer het Nationaal Comité 4 en 5 mei een bijzondere uitgave toegevoegd.

Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid verscheen de Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog. In 256 groot formaat pagina’s wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in vier onderdelen besproken en in een bredere context geplaatst. De eerste twee delen van de atlas beslaan de periode van voor de Tweede Oorlog tot aan de bevrijding. Hierbinnen komen vijf thema’s aan bod: botsing van ideologieën, oorlog op wereldschaal, bezetting: einde rechtsstaat, uitsluiting, terreur en genocide en het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Aan de hand van heel veel kaarten, authentieke foto’s en dagboekmateriaal en beelddiagrammen krijgen de eerste twee delen van deze atlas vorm.

Koude Oorlog

Deel drie en vier behelzen de periode vanaf 1945: na de Tweede Wereldoorlog en vrijheid anno nu. In dit gedeelte onder meer aandacht voor dekolonisatie, de Koude Oorlog, vredesmissies, Srebenica en herdenken en vieren.

Een wezenlijk doel van de totstandkoming van deze atlas was het in bredere context plaatsen van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. En hoe de doorwerking van deze periode tot op de dag van vandaag voelbaar is.

Een plaatsnamen-, personen- en thematisch register completeren de uitgave. Een boek als dit leent zich door de veelheid aan informatie niet om compleet te bespreken. Deze uitgave moet je vooral ter hand nemen en veel bekijken, lezen en herlezen om steeds nieuwe feiten met duiding te ontdekken.

De vertrouwde, rustige en aantrekkelijk vormgegeven bladspiegel en de overzichtelijke lay-out maken dit boek tot een unieke gedenk-, leer-, lees- en kijkatlas.

Een standaardwerk om te herinneren en vooruit te kijken voor in elk huis.

Om het belang van deze uitgave te onderstrepen schonk het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (kortweg vfonds) 10.000 exemplaren van de Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog aan het voortgezet onderwijs.

Met een voorwoord van de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Gerdi A. Verbeet.

Tip: meer informatie over de totstandkoming van deze atlas is te vinden op www.bosatlas.nl/voor-iedereen/de-bosatlas-van-de-tweede-wereldoorlog.