Afbeelding

Sommelsdijkse weekmarkt voor het eerst in Middelharnis

"Op de markt is het altijd gezellig”, zegt Gert van Hoven uit Middelharnis. “Mijn vrouw komt er elke week en ik ga graag met haar mee. Als ik niet aan het klussen ben, tenminste. Ik vind het prima dat de markt nu hier wordt gehouden. Er is ruimte genoeg en de gezelligheid is er niet minder om.” Dat beamen ook marktondernemers John Hoogendoorn van de snoepkraam en Johan Hoek van Travelman Lederwaren. “We staan hier fijn. De winkeliers hebben ons met open armen ontvangen. Ze kwamen zelfs koffie en bloemen brengen.”

Het is de bedoeling dat de markt, zodra de coronamaatregelen niet meer nodig zijn, terug gaat naar de Voorstraat van Sommelsdijk. Dat zal echter niet voor 31 december van dit jaar gebeuren. “Die bal ligt bij de gemeente, daar hebben wij geen invloed op”, zegt Hoogendoorn. "Voor nu is dit prima, hoewel ik de nostalgie van de Voorstraat wel mis."

Hoek is vooral enthousiast over de nieuwe locatie. “Bezoekers kunnen hier beter parkeren en door de verschillende ingangen is de markt toegankelijker. Van mij mag het zo blijven. Waar kan ik mijn handtekening zetten?”

De ondernemers zijn zich ervan bewust dat de verplaatsing van de markt de nodige emoties oproept bij de inwoners. Toch kijken zij vanuit een ander perspectief. “Het is nu eenmaal nodig”, zegt Hoogendoorn. “En gezien de impact die corona hier heeft gehad, gaat veiligheid voor alles.” Hoek beaamt dat volmondig. “Er speelt wat oud zeer op en dat is jammer. Terwijl wij als ondernemers juist zo blij zijn dat we weer kunnen beginnen. Ik heb vier kinderen thuis, dus er moet brood op de plank komen. Ik zou tegen mensen die er moeite mee hebben, willen zeggen: kom naar ons toe! Laten we elkaar vooral steunen, want er is nog een aardig verlies weg te poetsen.”