Afbeelding

Spuistraat in Middelharnis wordt eenrichtingsverkeer

Dat blijkt uit een brief die de gemeente Goeree-Overflakkee afgelopen maandag heeft gestuurd naar de omwonenden. Het eenrichtingsverkeer gaat gelden vanuit de Kaai richting Soldatenplein/Oosthavendijk/Waterweg. De Spuistraat blijft verboden terrein voor vrachtverkeer, terwijl de straat voor fietsers en bromfietsers in twee richtingen open blijft. Omwonenden hadden via een brief aan de gemeente gevraagd om volledige afsluiting van de straat, met daarbij de aantekening dat deze optie wellicht niet haalbaar zou zijn. Eenrichtingsverkeer was daarom een aanvaardbaar alternatief en gemeente heeft dus gehoor gegeven aan deze wens.

De fractie PvdA (Eijkenduijn) vroeg donderdag in een motie het eenrichtingverkeer in de Spuistraat nog even uit te stellen en van de Spuistraat - in overleg met de horecaondernemers rond de haven - een groot terras te maken. Deze ondernemers hebben zwaar te lijden onder de coronamaatregelen en kunnen wel een positieve impuls gebruiken, was de overweging van de fractie. Maar voor deze motie bleek behalve bij PvdA zelf en EVV geen draagvlak en de motie werd ingetrokken. Burgemeester Grootenboer gaf aan dat de gemeente oproepen om terrassen van horecaondernemers op het eiland op locaties te kunnen uitbreiden uiterst positief tegemoet treedt in de vergunningenprocedures. Slechts twee ondernemers zouden overigens afsluiting van de Spuistraat bij de Havenkom Middelharnis voor terras opteren. Er is verder geen verzoek door andere ondernemers ingediend.

Terug naar de brief van het college. Het gemeentebestuur nam het besluit voor eenrichtingsverkeer in de Spuistraat na afweging van een zevental varianten. Het nu instellen van eenrichtingsverkeer is een beperkte ingreep in de verkeerscirculatie en in de openbare ruimte. Het wordt uitsluitend met verkeersborden geregeld. Deze kunnen, als in het kader van de Centrumvisie en VCP Macro andere besluiten worden genomen, eenvoudig weer worden aangepast. Het instellen van eenrichtingsverkeer op de Spuistraat is daarmee niet in tegenspraak met het uitgangspunt dat de renovatie van de Havenkom aangegrepen wordt om nu al uitvoering te geven aan het VCP-Macro. Het wordt ingesteld vanwege de beperkte breedte en uit oogpunt van verkeersveiligheid voor het langzaam verkeer. De definitieve keuze wordt uiteraard in het kader van het VCP-Marco en de Centrumvisie gemaakt.