Afbeelding

Opinie: Winkels vol, kerken leeg

Heel veel christenen missen de wekelijkse samenkomsten op zondag. Thuis de dienst volgen is mooi en het stemt tot dankbaarheid dat de moderne techniek dit toelaat. Het staat echter in geen verhouding tot samen zingen, bidden, luisteren en nadenken over de Bijbelse boodschap. Elkaar te ontmoeten, voor of na de dienst.

Intussen stromen de Ikea’s en andere grote winkelcentra weer vol. Goed voor de economie, zeker. Mooi dat het weer kan, al is het dan op een aangepaste manier en met 1,5 meter ertussen. Tegelijkertijd is het dicht houden van de kerken steeds moeilijker te verdedigen. Waar we in kerkelijk Nederland inhoudelijk flink van mening kunnen verschillen, is de consensus over kerkdiensten in coronatijd groot. Kerken die toch diensten hielden met maximaal 30 mensen - wat dus gewoon mag - waren op de vingers van één hand te tellen. Men koos massaal voor het uitzenden van diensten via internet.

De versoepeling van de maatregelen op 1 juni levert de kerken nog niets op. Terwijl overal in Europa de kerkdeuren weer open gaan, gebeurt dat in Nederland pas weer op 1 juli. Kerkbezoek zal dan per toerbeurt geregeld moeten worden, omdat per dienst maximaal 100 mensen aanwezig mogen zijn.

Critici zullen meteen de recente uitbraak van corona na een kerkdienst in het Duitse Frankfurt aanvoeren om te betogen dat kerken nog dicht moeten blijven. Die uitbraak is verschrikkelijk, met name voor de familie en vrienden van de zieken en nabestaanden én voor de kerkelijke gemeente. Dezelfde critici gaan echter voorbij aan het feit dat bij honderden andere kerkdiensten niets is gebeurd.

Er is geen enkele reden om niet per 1 juni de maatregelen voor het kerkbezoek weer te versoepelen. Kerken en kerkbezoekers hebben de afgelopen tijd laten zien dat ze prima in staat zijn de richtlijnen vanuit de overheid te volgen. Het verstand blijven gebruiken (en eventueel mondkapjes), niet snotterend of met hoofdpijn de dienst bezoeken, heel strikt de 1,5 meter handhaven en de kerkgebouwen tijdens de dienst goed ventileren. Als iedereen zich hier aan houdt, kunnen de kerkdeuren zondag 7 juni gewoon weer open voor een beperkt aantal mensen. Niet per se het maximum van 100 mensen, want gezien de grootte van sommige kerkgebouwen zou dat natuurlijk onzin zijn. Dan blijft alsnog driekwart van de kerk leeg. Er dient, zoals Kees van der Staaij al terecht opmerkte, maatwerk geleverd te worden.

Bijkomend voordeel: je hebt in de kerk aanmerkelijk meer ruimte dan bij de Ikea.