Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Voor jou geschreven

Jongelui, zoeken jullie een boek dat bij de zondag past? Dan is ‘Voor jou geschreven’ echt iets voor jou! Al mag je het natuurlijk ook op andere dagen lezen. Maar doe het, want een brief laat je toch niet ongelezen? Het zijn 52 brieven, hoofdstukjes, voor elke zondag één.
Hopelijk herken je dingen, zoals op straat spelen, knecht zijn van de juf, zingen, vroeg zoeken en eerbiedig zijn. Dominee Tuinier legt iedere keer een stukje uit de Bijbel uit. De bedoeling is dat je de Bijbel (beter) gaat begrijpen.
Hou een bepaalde volgorde aan: eerst het gedeelte uit de Bijbel lezen, daarna het hoofdstukje met de uitleg. Lees je dan het stukje uit de Bijbel nog een keer, dan zul je merken dat het vast minder moeilijk is.

Al is dit boekje geschreven voor jongeren, toch hebben ouders of een ouder broertje of zusje ook een taak. Met elkaar lezen en overdenken. Mooier kan toch niet? En nog groter is het dat de Heere het lezen, overdenken en zingen wil zegenen. Daar heeft Hij ons toch Zijn Woord voor gegeven!?

Aan het eind van ‘deze brieven’ staat het gedeelte uit Gods Woord om zelf te lezen en een Psalm om te zingen, die er bij past.
Om je alvast een indruk te geven hoe de ‘brieven’ er uitzien, volgt hier een gedeelte uit hoofdstuk 9: Vuurtoren

Vuurtorens… je kent ze vast wel: op Texel, aan de kust bij Haamstede en Westkapelle. Het zijn indrukwekkende grote lampen, die vanuit de toren ronddraaien en lichtbundels over de zee werpen. Vroeger hielpen die lampen de zeeschepen om de haven binnen te komen. Nu zijn ze nog steeds belangrijk, bijvoorbeeld om de route die je wilt varen te bepalen.

Zeg, jij hoort ook een licht te zijn, net als die vuurtoren. De Heere Jezus zegt dat je een kaars niet onder een emmer moet zetten of onder je bed. Je moet hem juist op een kandelaar zetten. Zo kan hij nog meer licht geven.

Hoe komt het dan toch dat mensen geen licht verspreiden? Omdat veel mensen niet leven met de Heere. En dan blijft het donker! Het is onze eigen schuld dat het zo donker is in ons hart. Weet je dat al? Dat komt omdat we luisteren naar de duivel. Hij wordt in de Bijbel de vorst (koning) van de duisternis genoemd.
Maar gelukkig… De Heere is een veel sterkere Koning! Toen Hij bij de schepping zei: ‘Er zij licht!’ wérd het licht. Hij alleen kan het licht maken in je hart.

Een ander woord voor ‘vuurtoren’ is: lichtverspreider. Als je iets van de liefde van de Heere in je hart kent, zul je dat niet voor jezelf houden. Je gaat het delen met anderen. De Heere Jezus zegt: ‘Laat je licht alzo schijnen voor de mensen.’ Waarom? Zodat ook zij tot het Licht zullen komen.
De Heere Jezus is Zelf het Licht. Hij zegt in Johannes 8: ‘Ik ben het Licht der wereld; die Mij volgt, zal in de duisternis niet wandelen, maar zal het licht des levens hebben.’

Wat is dat, de Heere Jezus volgen? Heel dicht bij de Heere leven, biddend luisterend naar Zijn Woord. Nodig is het, dat de Heere met Zijn Heilige Geest het echte licht in je hart geeft!

Het Woord van God, de Bijbel, wordt ook een licht genoemd. Denk maar aan Psalm 119 vers 53. Zullen we dat versje zingen vandaag?

Uw Woord is mij een lamp voor mijne voet,
Mijn pad ten licht, om ’t donker op te klaren.

Voor jongeren vanaf 7 jaar van harte aanbevolen. Je hebt elke dag, niet alleen zondag, onderwijs nodig.