Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Stromen op het droge

Juist in deze dagen van Pinksteren is dit een gepast boek om te lezen. Wat treffen we in deze uitgave aan? Een rijk getuigenis van de overvloedige genade van God in Christus. Gods Zoon wordt in al Zijn heerlijkheid voorgesteld en de zondaar wordt genodigd tot het heil en om zich in het geloof aan de Heere over te geven.

Tegelijk ontbreekt de ernstige oproep tot oprecht zelfonderzoek niet. Wie door het geloof tot de Heere de toevlucht neemt, mag vrijmoedig zeggen: ‘Het is mij goed nabij God te wezen.’

Wie was William Guthrie (1620-1665)? Hij was predikant in het Schotse dorp Fenwick. Onder zijn prediking kwamen velen tot bekering. Guthrie is vooral bekend geworden door zijn geschrift ‘Des christens groot interest’, een boek dat tot op de dag van vandaag ook in ons land veel gelezen is.

In het 'Ten geleide' geeft de vertaler een korte levensbeschrijving van Guthrie. Hij heeft ook de strijd meegemaakt over de structuur van de kerk: hoe wordt de kerk geregeerd? Twee partijen stond tegenover elkaar: de episcopalen, mensen die een bisschoppelijke structuur voorstonden, en presbyterianen, die een bestuur van de kerk vanuit de basis wilden. Samuël Rutherford en William Guthrie keerden zich tegen de bisschoppelijke structuur en tegen het oppergezag van een wereldlijke vorst in de kerk. De neef van William heeft zelfs voor zijn opvatting het leven moeten laten op het schavot. In het begin mocht Guthrie blijven preken, dankzij de invloed van William Cunningham, graaf van Glencairn, maar uiteindelijk werd hij uit zijn ambt ontzet. Dat was na het overlijden van Cunningham, in 1664. Die slag is hij eigenlijk niet meer te boven gekomen. Lichamelijk en geestelijk lijden werd zijn deel. Uiteindelijk keerde hij terug naar zijn geboorteplaats Pitforthy. Daar overleed hij 10 oktober 1665. De preken in dit boek zijn van een opschrift voorzien om de strekking ervan heel kort aan te geven. Wat is de kern van de verkondiging? Christus, de Middelaar. Guthrie schenkt veel aandacht aan de nodiging tot het heil en aan het wezen van het ware geloof. Het valt op dat Guthrie aandacht heeft voor de vele vragen die er ten aanzien van het geloof en de zaligheid kunnen leven. Hij mag nog spreken nadat hij gestorven is. Dat is ook de wens van de vertaler over deze uitgave. Aan Gods Zegen is alles gelegen.

De acht preken in deze uitgave gaan over:

Stromen op het droge; De leegheid van wereldlijk gewin; Een vrije nodiging; Verhoring van het gebed (2x); Weergaloze liefde; Een ootmoedig smeekgebed; Veilig en geborgen.

Van harte aanbevolen; wat waren de Puriteinen toch Bijbels, gunnend, maar ook eerlijk!