Weercolumn: Tot zaterdag nog even een buienkansje

Het allermooiste weer is nu even voorbij. De atmosfeer destabiliseert korte tijd met hierbij een wat verhoogde buienkans. Ook wordt het aanmerkelijk koeler straks en waait het bovendien wat harder vanaf zee op de Eilanden. Eerst hadden we nog een vleug voorzomerse warmte in Zuid-Holland met op woensdag en donderdag temperaturen van om en nabij de zomerse 25 graden.

De zon scheen er goed bij. Berucht waren vroeger altijd de weersvoorspellingen voor Hemelvaartsdag en Pinksteren. Vaak hield het weer zich niet aan de verwachtingen van bijvoorbeeld het KNMI en pakte dus heel anders uit. Het viel dan uiteraard mee als de Bilt veel wolken met regen aankondigde, terwijl het daadwerkelijk juist zonovergoten werd op die dagen. Andersom echter werd het minder prettig gevonden enfin. In deze tijd van het jaar vindt regelmatig de overgang plaats van zeer warme lucht naar ronduit koude. Vaak gaat zo’n overgang gepaard met neerslag, maar weermodellen hebben regelmatig moeite met de verdeling van die neerslag. Soms blijft de verwachte regen zelfs nagenoeg uit voor Nederland.

Dit jaar was het de vraag of Hemelvaartsdag helemaal droog zou gaan verlopen in een groot deel van het land. De belangrijkste weermodellen in ogenschouw nemend, moest worden geconcludeerd dat zich toch een buienkans(je) zou aandienen, vooral gedurende het tweede deel van donderdag. Inmiddels weten we hoe het is verlopen in onze contreien. Vooral op de vrijdag en mogelijk zaterdag nog, passeren respectievelijk twee regenhaarden onze omgeving en zorgen voor periodiek wat regen.

Dat beetje regen zal welkom zijn voor velen na wederom een intens droge, stoffige episode die ook dit voorjaar zo kenmerkt. Na de Hemelvaartswarmte zal het gedurende het weekend een stukje koeler zijn met middagtemperaturen rond 17 graden. De wind waait dan ook pittig door uit het frisse westen.Na het weekend lijkt het koele, iets wisselvallige weer niet te zullen doorzetten. De snelle opkomst van een kersvers hogedrukgebied uit het zuidwesten is daar debet aan. Meer zon dus en gewoon weer oplopende temperaturen midweeks. Als dit het patroon blijft voor de rest van het seizoen, kunnen we vast weer op voortreffelijk zomerweer rekenen.