Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam aan Grevelingen (archiefbeeld 2019), waar tot 1 juni nu al wel de shop en springschans zijn geopend (Archieffoto: Wim van Vossen).
Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam aan Grevelingen (archiefbeeld 2019), waar tot 1 juni nu al wel de shop en springschans zijn geopend (Archieffoto: Wim van Vossen). Foto: Wim van Vossen

Minister zet handtekening onder opstart uitwerkingsfase plan Getij Grevelingen

Vanaf juli 2018 is na het opheffen van het natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta, het gebiedsfonds Grevelingen ingesteld. Daarna ontstond het samenwerkingsverband BOG, waarin de gemeente Goeree-Overflakkee is vertegenwoordigd. Met deze nieuwe samenwerking (waarin de gelden zijn opgenomen die voor de Grevelingen al beschikbaar zijn) is de verkenningsfase voor realisering van het grootscheepse project verder uitgevoerd. Deze aanpak kreeg eind vorig jaar groen licht van de minister om verder te gaan met het Ontwikkelplan. De insteek van dit plan vanuit de nieuwe samenwerking is in het lopende proces uitgebreid met het thema visserij. Het Ontwikkelplan, de projectenlijst en de financiële paragraaf gaan nu uit van drie pijlers: natuur, recreatie en visserij. De gemeente Goeree-Overflakkee draagt jaarlijks 28.700 euro bij aan het gebiedsfonds Grevelingen.

Samen optrekken

Het Bestuurlijk Overleg Grevelingen stemde begin dit jaar in met het gezamenlijk optrekken in het project Getij Grevelingen in de vorm van het uitwerken van voorstellen. Hiervoor is een ambtelijke werkgroep geformeerd. Er wordt ingezet op de ontwikkeling van één loket Grevelingen (taken, website, marketing en communicatie), gekoppeld aan de rol en functie van het Informatiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam. Het betreft nadrukkelijk niet de exploitatie van dit centrum. Hiervoor heeft Staatsbosbeheer immers uit de reserve van het voormalige recreatieschap al financiële middelen ontvangen in de overgangsperiode. Andere onderzoeken hebben onder andere betrekking op het realiseren van een broedvogellocatie, area uitbreiding van de Slikken van Flakkee, integrale gebiedsvisie en gebiedsontwikkeling Grevelingendam, uitvoeringsplan kwaliteitsimpuls Herkingen en onderzoek nieuwe kansen voor de visserij Grevelingen.

Informatie

De gemeenteraadsfracties zijn recent door het college van B. en W. over de voortgang in het proces geïnformeerd. In de brief wordt melding gemaakt dat - om de businesscase van Getij Grevelingen sluitend te krijgen - er een beroep is gedaan op het genoemde gebiedsfonds om de geraamde kosten van 1,5 miljoen euro voor synergieprojecten te verhogen naar 3 miljoen euro. Die zijn niet alleen voor het Ontwikkelplan nodig, maar ook voor het project Getij Grevelingen. De BOG-deelnemers hebben hier inmiddels mee ingestemd. Wel moet dit formeel nog worden vastgelegd.