Meditatie: Gezeten aan Gods rechterhand

Een nieuw, tweede staaltje van Gods kracht. De apostel heeft gezegd dat God Zijn kracht, Zijn energie heeft bewezen toen Hij Christus opwekte uit de doden. Nu gaat hij verder: en heeft Hem gezet aan Zijn rechterhand in de hemel.
Dit is het thema dat telkens terugkomt in het Nieuwe Testament. Geen Schriftwoord uil het Oude Testament wordt zó vaak geciteerd als Psalm 110: De Heere heeft gesproken tot mijn Heere: zit aan Mijn rechterhand... En op de Pinksterdag verklaart Petrus dit woord rechtstreeks van toepassing op de Heere Jezus. Want. zegt hij, David is niet opgevaren in de hemel, maar hij zegt... Zo wete dan zeker het ganse huis lsraëls dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft.

God heeft Zijn Zoon doen plaats nemen aan Zijn rechterhand. Natuurlijk is dat beeldspraak. Gods rechterhand is de plaats der ere. Als je met iemand wandelt die je hoog acht. laat je hem rechts van je lopen. Een voorname gast krijgt de mooiste stoel.

Zo heeft Christus, bij Zijn terugkomst van deze aarde, met alle eerbied gezegd, de mooiste stoel gekregen in het huis van Zijn Vader. Hij had heel het werk volbracht. alles gedaan wat er te doen was. Hij heeft alle macht gekregen in de hemel en op de aarde.

Hoe groot en schitterend is Zijn eer
Door 't heil aan Hem bewezen,
Hoe is Zijn roem gerezen!

Een nieuw bewijs voor de grootheid van Gods kracht. Hij heeft niet alleen Christus opgewekt uil de doden, Hij heeft Hem ook een plaats gegeven in de hemel. En nu zit Hij daar ten behoeve van zondaren. Want Paulus schrijft dit vanuit zijn gevangenschap. Hij zit in banden. hij ligt aan de ketting terwille van het Evangelie. Schijnbaar volledig in de macht van de keizer van Rome. En Paulus weet uit ervaring hoe groot die macht is. Hij staat op non-actief. Hij kan niets uitrichten. Maar zijn geloofsoog is gericht op een andere macht. Op de grootheid van de kracht Gods in Christus. Hij zit daar aan de rechterhand van de Vader, bekleed met macht en majesteit. Paulus kan nog zo machteloos zijn. maar Hij heeft alle macht in hemel en op aarde. Dat is een bemoediging voor de Gemeente in het strijdperk van dit leven. Christus zit aan de rechterhand van God. Toen Stefanus werd gestenigd riep hij: ik zie de Zoon des mensen staande ter rechterhand Gods. Staande. Tot mijn hulp gereed. Jullie kunt me wel stenigen, maar HIJ staat klaar om mij te ontvangen, om mij op te nemen in Zijn heerlijkheid. En ook Paulus leeft daaruit. Ik ben weliswaar machteloos, maar niets en niemand kan de kracht breken van Hem Die aan de rechterhand van God zit. Daar mag hij heel de gemeente mee bemoedigen. Het kan nog zo hopeloos lijken. maar HU is aan de rechterhand van God.
Daarom is Hij ten hemel gevaren. zegt onze Catechismus, opdat Hij Zich daar bewijze als het Hoofd van de christelijke Kerk, door Wie de Vader alle ding regeert. Hij heeft zóveel kracht dat Hij nu al door Zijn Geest onze harten tot Zich trekt en dat Hij ons straks, als we Hem hier leerden kennen, met lichaam en ziel zal opnemen in Zijn heerlijkheid.

Deze overdenking stond eerder in Eilanden-Nieuws van eind mei 2003.