Afbeelding
Foto:

Opinie: Het leven na de coronacrisis

‘Ongekende economische recessie’. ‘Zorgen rondom de wereldeconomie’. ‘Ouders en scholen vrezen leerachterstand’. ‘Jongeren door corona in sociaal isolement’. Zomaar wat nieuwsitems ‘geplukt’ uit de actualiteit. De onzekerheid is groot, zowel over de huidige ontwikkeling van het coronavirus als over wanneer de balans kan worden opgemaakt van deze voor de moderne tijd ongekende crisis. Deskundigen spreken elkaar tegen over ‘straks’ en verschillende scenario’s voor de toekomst worden uitgerold. Veelal zijn ze na een paar dagen door andere deskundigen weer achterhaald. Door alle berichtgeving heen valt vooral de onzekerheid op over het verloop van de crisis.

We kunnen ons voorstellen dat vooral jongeren aan het begin van het jaar een totaal andere verwachting van dit jaar hadden. Nu het jaar bijna halverwege is, zullen ook veel jongeren de toekomstverwachting bij moeten stellen.

Misschien zullen veel jongeren nog niet zo bezig zijn met de vraag over hoe hun wereld na de coronacrisis eruit gaat zien. Maar dat er iets zal gaan veranderen staat buiten kijf. Of zal het wel meevallen?

Zal alles bij hetzelfde blijven en gaan we na de crisis weer ‘vrolijk’ verder zoals we altijd al hadden gedaan en halen we de geleden schade van de afgelopen maanden dan dubbel of dwars weer in? Of wordt alles beter en krijgen we een nieuwe wereld? Dit zijn vragen waar de samenleving nu al mee aan de slag gaat, al zal het antwoord op deze vragen pas in de toekomst kunnen worden gegeven.

We hebben aan twee van onze columnisten de vraag voorgelegd over hoe zij hun toekomst zien na de coronacrisis.