Beste abonnee,

Naar aanleiding van de mededeling dat het Eilanden-Nieuws tijdelijk 1 keer per week zal verschijnen in verband met de coronacrisis, komt via verschillende kanalen de vraag tot ons ‘hoe dat dan zit met de abonnees’. Die betalen nu voor een krant die iedereen gratis in de bus krijgt. Daarom willen we nog een keer uitleggen hoe we helaas tot het besluit de krant tijdelijk alleen als huis-aan-huis krant uit te geven gekomen zijn.

Het ‘bedrijf Eilanden-Nieuws BV’ overeind en zo gezond mogelijk houden is een belangrijke reden. Net als veel andere bedrijven ondervinden ook wij zware hinder van de coronacrisis. Naast onze trouwe abonnees zijn we grotendeels afhankelijk van advertentie-inkomsten van bedrijven en instellingen. Die zijn hier op dit moment begrijpelijkerwijs terughoudend in. Dat heeft als gevolg dat ook bij de krant een omzetverlies plaatsvindt van vele tientallen procenten. Door dit omzetverlies is het maken van 1 krant per week eigenlijk al niet rendabel.

Een tweede belangrijke reden is dat 1 krant per week op dit moment meer dan voldoende is om nieuws en achtergronden bij het nieuws te brengen. Niet alleen de meeste bedrijven liggen nagenoeg stil, ook alle activiteiten en evenementen zijn afgelast. We zouden allerlei kunstgrepen moeten uithalen om nog een tweede fatsoenlijke en lezenswaardige krant in de brievenbus te laten vallen.

Vervolgens moest de afweging ‘alleen abonnees’ of ‘huis aan huis verspreiden’ gemaakt worden. De inkomsten die we nu nog genereren, komen voor het overgrote deel uit advertenties gericht op de huis-aan-huisverspreiding. Maar daarnaast vinden we het bij Eilanden-Nieuws juist in deze onzekere tijden belangrijk dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn wat er speelt in de gemeente. Daarom hebben we de keuze gemaakt om de krant huis aan huis te verspreiden. De vaste onderdelen uit onze vrijdageditie krijgen uiteraard een plek in de tijdelijke krant op woensdag.

Een niet onbelangrijke bijkomstigheid is dat we als christelijke krant, in een tijd waarin mensen veel angst en onzekerheid ervaren, de bevrijdende boodschap van het Evangelie ook kunnen verspreiden over heel Goeree-Overflakkee.

We hopen dat deze toelichting voor (nog) meer begrip zorgt.

Gert Klok, hoofdredacteur
Ab van der Veer, directeur