Weercolumn: Koude noordooster dit weekend

De voorbije dagen leek het wel winter met een doorstaande koude oostenwind, glasheldere luchten en zeer droge lucht soms met een vochtpercentage dat tot rond 30 procent daalde. Ideale schaatsdagen zou je bijna zeggen ware dat het bijna april was op de kalender. Opvallend was ook de knalblauwe lucht en daarbij het uitstekende horizontale zicht.
Dit soort situaties doet zich regelmatig voor eind maart onder invloed van een bijna winters ogend hogedrukgebied boven Scandinaviƫ. Opvallend blijft dat ook in het nieuwe klimaat de meeste datumgebonden weersverschijnselen zich gewoon blijven voordoen. De situatie dezer dagen doet bijvoorbeeld sterk denken aan die van eind maart 1980. Toen was de lucht nog net wat kouder en werd het op twee dagen amper warmer dan 4 graden op Flakkee. Op de Veluwe bleef de dagtemperatuur zelfs steken op 1,5 graden boven nul rond 20 maart.

De koude oostenwind is inmiddels wat gaan liggen, maar de zon blijft nog wel van de partij al komt er wel iets meer bewolking de komende etmalen. De nacht naar donderdag was de koudste uit de reeks met nog nipt wat vorst. De nachten daarna verdwijnt de nachtelijke vorst goeddeels. Rond zondag is er kans op wat lichte regen of een (winters) stofbuitje als we de wind iets zien bijdraaien naar het noorden. De maxima komen dan juist wat lager uit. Op zondag lijkt de luchtinstroom weer iets droger te kunnen worden met dan weer wat meer zon.
Zicht op aangename lentewarmte met maxima tot een graad of 22 is nog lang niet in zicht. Sterker nog, rond de maandwisseling zou een nieuwe hoeveelheid kou kunnen uitzakken tot over Engeland en een deel van die kou zou ook nog naar Nederland kunnen komen. In een vrij noordelijk georiƫnteerde circulatie wordt de sneeuwkans er niet veel kleiner op.

Langetermijnvisies van de diverse weermodellen evenwel geven nog steeds aan dat de luchtdruk de komende maanden door de bank genomen hoger dan normaal kan blijven boven onze omgeving en ten noorden van Nederland. Dat zou een ronduit goed teken zijn voor ons weerbeeld dat vaak droog en zonnig zou moeten gaan verlopen dit voorjaar. Mogelijk dat het na de eerste aprilweek aanmerkelijk zachter wordt op de Eilanden.