Dit jaar alleen een digitale KunstKijk

De ontvangers van de nieuwsbrief, aangesproken als ‘Beste KunstKijkers’, kregen het volgende te lezen: “We vinden het heel jammer, maar u begrijpt wel dat het niet anders kon.” De KunstKijk – kunst kijken op tal van locaties op het eiland – zou plaatsvinden van 21 tot en met 24 mei.

Hans Lammers, voorzitter van de werkgroep KunstKijk: “De organisatie van een vierdaags evenement neemt zo'n tien maanden in beslag. Dan is er plotseling rust. In plaats van kunstenaars indelen op locaties, 29 deze keer, het plannen en matchen van muziek op locaties, het regelen van een openingsact, en zo kan ik nog wel even doorgaan, zijn we ineens alleen maar bezig met mensen mailen en nieuwsbrieven maken. Alle locatie-eigenaren, alle kunstenaars, de bouwploeg, geïnteresseerden, iedereen is geïnformeerd. We ontvangen hierop fijne reacties en worden bedankt voor al het werk dat tot nu toe is verzet.”

De organisatie was juist bezig het artistieke evenement te professionaliseren. “De kunstroutes waren tot nu toe een beetje gemengd, met professionele kunst en kunst van amateurs. Dat wilden we enigszins reguleren”, zegt Yvette Jansen, een van de leden van de werkgroep KunstKijk. “Het is de bedoeling dat het evenement voor de kunstenaars en de bezoekers een leuke ontmoeting wordt, waarbij de kunstenaar wat kan verdienen en de bezoeker een mooi professioneel kunstwerk kan aanschaffen. De laatste maanden hebben we het werk van veel kunstenaars kritisch beoordeeld. Er zit mooi werk bij, zeer de moeite waard. Daarnaast hebben we kunstbeurzen en dergelijke bezocht om kunstenaars uit te nodigen voor onze KunstKijk-route.”

Is dat nu allemaal voor niets geweest? Nee, want nu de KunstKijk niet doorgaat wil de werkgroep een digitale versie van het KunstKijk-magazine maken waarin al het verzamelde materiaal een plaats krijgt. “We zetten alles op de website wat we tot nu toe hebben ontvangen. Ook dat van de amateurs. En dat is veel, en dat is goed werk”, aldus voorzitter Hans Lammers.

Dit jaar dus een digitale KunstKijk. De volgende normale editie is van 13 tot en met 16 mei 2021.