Europarlementariërs vragen 'coronahulp' voor visserij

Europarlementsleden Bert-Jan Ruissen (SGP), Peter van Dalen (ChristenUnie) en Annie Schreijer-Pierik (CDA), leden van de Europarlementscommissie voor Visserij, hebben deze vraag woensdag neergelegd bij de Europese Commissie. Daarbij ook het verzoek om een stillig-regeling voor de Europese vissersvloot. Dit met terugwerkende kracht tot het begin van de corona-crisis.

Doorschuiven van het quotum gebeurde ook in 2014, toen Rusland een importboycot instelde. Het huidige visoverschot zou ook makkelijker naar de voedselbanken moeten kunnen, vinden de Europarlementsleden. Zij noemen de huidige situatie bij de voedselbanken in Europese landen schrijnend. Voor vissers is het nu erg moeilijk; door de sluiting van restaurants zijn de visprijzen gekelderd.

Hier moeten twee zaken worden gekoppeld. Gevangen vis dient, zo nodig met steun vanuit het Europese Visserij Fonds, naar de voedselbanken te komen. Dat geeft de vissers nog enige compensatie voor hun kosten. Tegelijk kunnen de voedselbanken dan zeer gezond voedsel verstrekken. De Europarlementsleden van SGP, CDA en ChristenUnie vragen ook om onderzoeksprojecten met een jaar te verlengen, omdat de coronamaatregelen de onderzoeken nu in de weg zitten.