Afbeelding

Voor u gelezen: De levensles van een kreeft

Op zoek gaan naar je eigen kwetsbaarheid is een proces dat met vallen en opstaan gepaard mag gaan. Om te ontdekken wie je bent, maar ook wie je níet bent, en je daar mee te verzoenen. Je kwetsbaar op durven stellen heeft ook met verbindende communicatie te maken. Van de manier waarop we meestal communiceren naar verbindende kwetsbare communicatie heeft alles te maken met het eerlijk aangeven en onderkennen van behoeftes van jezelf én de ander. Een overzichtelijk schema op bladzijde 25 laat zien hoe je verbindende communicatie toe kunt passen.

Een voorbeeld van iemand die in zijn leven om het besef van kwetsbaarheid vroeg is Koning David. Zoals hij deed in Psalm 39.

Mirjam vertelt dat grote leiders kwetsbare leiders durfden te zijn. Ze verwijst daarbij naar kwetsbare leiders in de Bijbel, zoals Mozes, Gideon en Petrus.

Kwetsbaar zijn is ook een uitdaging in liefhebben, beschermen en verbinden, aldus Mirjam. Als je op deze manier met de ander om wilt gaan mag je ook je eigen kwetsbaarheid omarmen, in plaats van deze te veroordelen. Je eigen kwetsbaarheid ontdekken is ook een kracht om te kunnen omgaan gaan met tegenslag in het leven.

Passende jas

Dit proces is ook een weg van stilte en de ruimte nemen om te overdenken. Een mooi voorbeeld hiervan is de aangehaalde levensles van de kreeft. Onder de schelp van de kreeft zit een zacht, kwetsbaar diertje. Als de schelp van de kreeft te krap wordt zoekt hij een plekje onder een rots om de schelp af te werpen en een nieuwe te maken. Dit proces duurt enkele dagen. Oudere kreeften doen dit eens per jaar, jonge kreeften soms wel tot zes keer per jaar. Juist als de kreeft op z’n kwetsbaarst is zoekt hij een plekje om te schuilen en een nieuw en passend jasje aan te trekken.

In het lees- werk- en oefenboekje is veel ruimte om aantekeningen, gedachten en gebeden te noteren.

Een link naar gratis bonusmateriaal rondom het onderwerp, posters, muziek en een online retraite is achterin het boekje te vinden.