Afbeelding
Foto:

Historische verhalen

Napoleon

Napoleon, naverteld door M.J. Ruissen, een eerdere druk verscheen onder de titel ‘De kleine Corsicaan, hoe Napoleon keizer der Fransen werd, uitg. De Banier, Utrecht 1967.

Een kort citaat van de cover:

In Frankrijk was de revolutie uitgeroepen. Er kwam opstand tegen het gezag. Koning Lodewijk XV1 en veel koningsgezinden werden door de guillotine omgebracht. Hierdoor kwam er grote chaos in Frankrijk. Pas toe de dappere bevelhebber van het leger, Napoleon Bonaparte, naar de macht greep, kwam daaraan een einde. Napoleon wilde de baas worden in Europa en trok op naar Italië om daar te vechten. Het lukte hem om de Italianen en de Oostenrijkers tot overgave te dwingen. Op het toppunt van zijn macht kroonde hij zichzelf tot keizer van de Fransen. Alleen Engeland kreeg hij niet op de knieën. Daarom stelde hij het continentale stelsel in. Vanaf dat moment mocht geen land nog handel drijven met Engeland. Toen Rusland dat verbond verbrak, ondernam hij de toch naar Rusland. Maar het liep voor hem uit op een grote teleurstelling. Met grote verliezen keerde hij in de ijzige kou terug uit Moskou. Later werd hij gevangen gezet op het eiland Corsica en daarna ver weg van zijn vaderland op het eenzame eiland Sint-Helena.

Dit deel is op een duidelijke en mooie wijze beschreven, zodat jong en oud iets meer te weten komen over een van de invloedrijkste staatsmannen van Europa. Neem en lees.


De overwintering op Nova Zembla

De overwintering op Nova Zembla, naverteld door M.J. Ruissen

Toen de Tachtigjarige Oorlog voorbij was, voeren veel Hollandse kooplieden langs de zuidkust van Afrika naar Indië om daar specerijen te kopen, maar hun levendige handel werd belemmerd door Portugezen en Spanjaarden. Op advies van dominee Plancius probeerde men toe om via het noorden in Indië te komen. Na twee vergeefse reizen, besloten De Rijp en Barendsz nog een uiterste poging te wagen om deze route te verkennen. Ze kwamen echter niet verder dan Nova Zembla. Hun schip raakte vast in het ijs en de schepelingen moesten overwinteren op dit eiland. Daar kreeg men veel last van beren. Ook miste men vitaminerijk voedsel, waardoor men scheurbuik kreeg. Het is een wonder dat de meesten na een barre tocht van achttien maanden weer terugkwamen in Holland. Wat wij van die tocht en deze overwintering weten, danken wij aan Gerrit de Veer. Dagelijks schreef hij op wat er gebeurde. Nog steeds is dit verhaal van onze voorouders, die vol moed deze barre tocht maakten, de moeite waard om te lezen. Gerrit zijn vader was drukker en boekhandelaar in Amsterdam. Van hem leerde hij hoe belangrijk het is om alles op te schrijven wat er plaatsvond, zodat anderen nu nog kunnen lezen wat er gebeurd is. Boven elk hoofdstuk staat een gedeelte van het gedicht van Tollens en onderaan de pagina staat eenvoudig, vrij vertaald wat Tollens bedoeld moet hebben. De overwintering vond plaats in de jaren 1596-1597. Al heeft de overwintering op Nova Zembla geen blijvende voordelen opgeleverd, we mogen zelf spreken van een mislukking, toch krijgen we bij het lezen van hun verhaal respect voor hun doorzettingsvermogen. Neem en Lees!


Onder de Duitse bezetting

Onder de Duitse bezetting 1940-1945, herschreven door M.J. Ruissen.

Dit boek bestaat uit twee oorlogsverhalen, die echt gebeurd zijn.

De wraak van de sluiswachter
De sprong in de sneeuw

Deze verhalen zijn al eerder verschenen, maar nu op een boeiende wijze voor jong en oud beschreven. De doelgroep is 10 jaar en ouder, maar ouderen zullen deze verhalen zeker ook kunnen waarderen.

Op blz. 7 van ‘De wraak van de sluiswachter’ staat het volgende ter inleiding: Dit boek werd geschreven in 1941. Van 1 oktober 1944 tot 20 april 1945 was de kopij in de tuin begraven. Op 20 april werd Nijkerk bevrijd en groef ik ze op. Het grootste deel van dit verhaal is historisch (P. de Zeeuw JGzn).

Een korte impressie van beide verhalen:

‘De wraak van de sluiswachter’: De oorlog met Duitsland breekt uit. Mensen en beesten uit Nieuwkerk moeten naar Keistad evacueren. Jaap van de sluiswachter helpt zijn vader een handje met het veetransport. Dan ontsnapt er een koe. Als Jaap de koe bijna gevangen heeft, valt er een bom waardoor hij zwaargewond raakt. Gelukkig knapt Jaap op. Samen met zijn broer bedenkt hij een grote verrassing om toch Koninginnedag te vieren. Dat zet bij de Duitsers kwaad bloed. Plotseling stort er een Duitse bommenwerper neer in het IJsselmeer. Twee Duitse piloten verkeren in levensgevaar. Welke keus maakt de sluiswachter als hij dat ziet? Wie meer wil weten, schaft dit spannende boek aan. Van harte aanbevolen.

‘De sprong in de sneeuw’: Meneer Verbeek heeft meegedaan aan de spoorwegstaking tegen de Duitsers. Wanneer hij in de hongerwinter bij een boek etenswaren gaat halen, wordt hij gevangengenomen en per trein naar Duitsland op transport gezet. Onderweg spring hij uit de rijdende trein in de sneeuw en probeert zo te ontkomen. Zullen zijn vrouw en kinderen zonder hem Kerstfeest moeten vieren? Neem en lees!


Naar aanleiding van:

De overwintering op Nova Zembla, ISBN nr. 9.789.46.115.407 € 15,95
Napoleon, ISBN nr. 9. 789.461.151.414; € 15,95
Onder de Duitse bezetting, (1940-1945), ISBN nr. 9.789.461.151.551; € 15,95

Deze drie boeken zijn door M.J. Ruissen uitgegeven bij uitgeverij De Ramshoorn, Putwei 6 – 4464 BT Goes – tel. 0113 – 221909; info@ramshoorn.nl – www.ramshoorn.nl

Dit keer geen theologie of kerkgeschiedenis, maar omdat jong en oud veelal binnen moeten blijven, zijn deze boeken een goede tijdbesteding. De boeken zijn van diverse tekeningen voorzien.

Afbeelding
Afbeelding