Ethiek: Coronazorgen

1. Er zijn heel veel deskundigen, virologen, die een mening over dit virus geven en wat ons te wachten staat. Het valt op dat er nogal wat verschil van mening is onder de deskundigen. Het RIVM geeft weer een wat andere visie dan bijvoorbeeld de WHO en virologen uit ander landen. Sommigen ervan zijn zelf van oordeel dat de aanpak in Nederland desastreus is. Virologen zijn wetenschappers en kunnen op basis van feiten een advies geven. Er zijn echter ook altijd veronderstellingen nodig. En wetenschap heeft maar beperkte kennis. We zullen dus altijd een weging moeten maken over de factoren die van belang zijn. Wat dat betreft is het wel mooi dat je via internet zoveel mogelijkheden hebt om zelf inzichten te verwerven en een oordeel te vormen. Verschillen van mening bevorderen denk ik de maatschappelijke discussie over het beleid. En dat is denk ik een goede zaak.

2. In de politiek worden verschillende benaderingen voorgesteld. Wie de debatten wat volgt, weet dat onze regering een beetje op de lijn zit van we kijken van dag tot dag wat er nodig is. Het voordeel van een dergelijke benadering is dat je voorlopig nog niet de meest verstrekkende maatregelen hoeft te nemen. Anderen bepleiten meer een benadering waarbij er vanuit wordt gegaan dat het heel ernstig zal worden en dat er daarom vandaag al heel vergaande maatregelen nodig zijn. Als we de cijfers uit Spanje en Italië op ons in laten werken, dan is er voor een dergelijke benadering veel te zeggen. Aan de andere kant is het platleggen van heel het maatschappelijke leven ook niet gering. Het is daarom heel goed dat er in het Parlement diepgaand en op het scherp van de snede over deze dingen wordt gesproken. Daarin ligt juist de kracht van onze westerse samenleving. Zelf vond ik de bijdragen van Wilders en Baudet eigenlijk best goed, hoewel ook de meer voorzichtige lijn van het kabinet waardering heeft. Goede discussie helpt de besluitvorming verder.

3. Er ontstaat door deze crisis ook een grote dynamiek. Dynamiek betekent zoveel als dingen die in snel tempo veranderen. Kijken we naar de wereld om ons heen, dan heeft deze crisis hele grote gevolgen voor overheden en banken. Er worden grote ingrepen gedaan om het maatschappelijke en sociale leven gaande te houden. Ook komt opeens de Europese Unie heel nadrukkelijk in vizier. Dingen waar in normale tijden heel lang over nagedacht moet worden zijn nu binnen de kortste keren werkelijkheid. Vele miljarden aan steun worden van de een op de andere dag in de economie gepompt. En eigenlijk weet niemand goed wat ervan de gevolgen zijn. Ook in het kerkelijke leven vinden er grote aanpassingen plaats. Als iemand gezegd zou hebben dat vrijwel van het één op het andere moment kerkdiensten via livestream zouden worden aangeboden, dan zouden we het wellicht niet zomaar aanvaarden. Het is echter in de breedte van de gezindte zomaar opeens realiteit. Wie zich de discussie over internet en de computer van 20 jaar terug nog herinnert, kan eigenlijk alleen maar verbaasd staan. En toch gaan de dingen zo. We zullen in de toekomst kijken of we weer naar min of meer normale situaties kunnen komen. Het zal echter in allerlei opzicht een zaak van zeer lange adem zijn. In ieder geval is 2020 een kantelpunt wat diep ingrijpende gevolgen kan hebben. En toch is er verwachting. Laten we de Bijbel opendoen. Daar lezen we over een Koning over Sion in Psalm 2. Die Koning komt, en we horen het geruis van Zijn voetstappen.