Afbeelding

Decoratiebeleid op Goeree-Overflakkee met ereburgerschap en gemeentepenning

De gemeentepenning is een (vergulde) legpenning en vertoont het wapen van de gemeente met het randschrift Gemeente Goeree-Overflakkee en op de achterzijde een inscriptie. De penning kan worden uitgereikt als blijk van waardering aan personen die een bijzondere prestatie hebben verricht of een grote bijdrage hebben geleverd aan de gemeenschap van Goeree-Overflakkee. Bij de gemeente kan men een aanvraag indienen waarbij duidelijk moet worden uitgelegd waarom deze persoon de penning verdient. Deze aanvraag moet minimaal twee maanden voor de gewenste datum bij de gemeente zijn ingediend.

Toekennen

Burgemeester en wethouders kunnen de gemeentepenning toekennen als blijk van waardering of dankbaarheid aan personen die zich voor de gemeente of lokale gemeenschap ook bijzondere wijze hebben verdienstelijk gemaakt. Of aan een rechtspersoon die door zijn werkzaamheden op enig terrein van het maatschappelijk leven van de gemeente op uitzonderlijke wijze heeft voorzien in bepaalde maatschappelijke noden of behoeften, luidt de tekst in de toekenningscriteria in de verordening. De gemeentepenning wordt niet toegekend aan personen die op grond van hun verdiensten in aanmerking kunnen komen voor een koninklijke onderscheiding en ten slotte is een afwijzing van een aanvraag voor een koninklijke onderscheiding geen reden voor het toekennen van de gemeentepenning. Het is de burgemeester die een gemeentepenning uitreikt.

Ereboek

In het (in 2013) vastgestelde decoratiebeleid staat dat van elke toekenning van een onderscheiding vallend onder de verordening door B en W een aantekening wordt gemaakt met naam van de onderscheiden persoon in het Ereboek van de gemeente Goeree-Overflakkee vermelding van de redenen van toekenning. Dat betreft het ereburgerschap, tot nu toe een eenmalige benoeming in 2018, van mevrouw J.H. Koningswoud-ten Hove uit Dirksland en 8 personen die de gemeentepenning kregen: In 2013 de heren W. Los en J. J. Reijntjes, beiden uit Oude-Tonge; in 2014 de heer C. van Es uit Den Bommel en mevrouw. P.J. van de Graaf-Rijnsaard uit Middelharnis; in 2015; de heer J. de Ruiter uit Middelharnis, mevrouw. C.J. Houthuizen uit Achthuizen en de heer L. Barendrecht uit Middelharnis en in 2016 de heer J.L.A. Brooshoofd uit Oude-Tonge.                

Persoonlijke aard

Omdat het bezit van een gemeentepenning het ontvangen van het ereburgerschap niet uitsluit, wordt in de criteria ereburgerschap onder meer vermeld dat de activiteiten die aanleiding kunnen geven voor het toekennen van een ereburgerschap van persoonlijke aard moeten zijn en niet kunnen worden aangemerkt als werkzaamheden voor een zelfstandige onderneming of in opdracht van de werkgever.