Van links naar rechts de GO-23, GO-38, GO-44, SCH 18 en de SCH-45 afgemeerd in de buitenhaven van Stellendam (Foto: W.M. den Heijer).
Van links naar rechts de GO-23, GO-38, GO-44, SCH 18 en de SCH-45 afgemeerd in de buitenhaven van Stellendam (Foto: W.M. den Heijer).

Traditionele boomkorvisserij biedt geen perspectief: Kottervloot gebaat bij alternatieven voor pulsvisserij

De grote groep kotters die de pulsvergunning is kwijtgeraakt, is teruggevallen op de visserij met wekkerkettingen teneinde de platvis uit de bodem te jagen. Boomkorvisserij met wekkerkettingen vergt relatief veel brandstof en om uit de kosten te blijven, moeten kotters gemiddeld meer vangen dan bij gebruik van de pulstechniek het geval was. Vanwege de opvallend schrale schol- en tongvangsten in de zuidelijke Noordzee, waar het overgrote deel van de Nederlandse platvisvloot vist, houden de kotterbedrijven sinds het inleveren van de pulsvergunning netto veel minder over. Wat dat betreft is het pulstuig qua gasolieverbruik veel aantrekkelijker dan de boomkormethode en werd er bij matige vangsten toch vaak nog een positief resultaat behaald.

Hard nodig

Alternatieven voor de pulsvisserij en de boomkorvisserij zijn hard nodig. Een enkele boomkorkotter heeft een poging gewaagd om met een bordentrawlnet een graantje mee te pikken van de lucratieve inktvisvangsten in Het Kanaal in december en januari. Maar dat was geen succes. Een gevolg van het verbod op de puls heeft ook geleid tot een verschuiving van de visserij. In de tweede helft van het vorig jaar zijn meerdere kotters in Deense wateren gaan vissen. Maar er zijn ook kotterbedrijven die serieus op zoek gaan naar besparingen door veranderingen aan te brengen in het vistuig. Om het vistuig makkelijker over de bodem voort te slepen bijvoorbeeld, hebben sommige vissers wielen in het tuig aangebracht, waarmee de weerstand verminderd wordt.

Water- en luchtstralen

Waar rederij Jaczon uit Scheveningen proeven doet met het waterspray-vistuig als mogelijk duurzaam alternatief voor de pulsmethode, doet rederij Van Duijn uit Katwijk een experiment met de zogenoemde Air Fish Wing. Dat laatste concept werkt met luchtdruk om platvis uit de bodem op te schrikken. In het laatste kwartaal van 2019 viste de boomkorkotter KW-34 gedurende drie weken met het experimentele vistuig aan de ene kant en het traditionele boomkortuig aan de andere kant. In het voorjaar zal de KW-34 het experiment hervatten. De rederij heeft hiervoor subsidie gekregen in het kader van de regeling Innovatie Prestatie Contracten Visserij. Deze initiatieven moeten leiden tot een verdere verduurzaming van de visserij.