Ingezonden: Overval op 27 maart 1945

Op 27 maart 1945, dus 75 jaar geleden, vond er in ons huis aan de Verschoorstraat in Rotterdam Charlois een overval plaats. Er werd op dat moment door twee marconisten geseind naar Londen. Ze konden niet ontsnappen, want ook aan de achterkant van ons huis en op de daken stonden Duitsers met geweren in de aanslag. Waren ze gepeild of verraden? Ze werden met een aantal aanwezige mannen (o.a. Toon Scholts) naar de gevangenis in Scheveningen gebracht.

Mijn broer en zussen hadden gezien hoe de mannen geslagen werden en ieder had er zo zijn eigen, best heftige ervaring bij. Jaren later werden herinneringen aan deze gebeurtenis vaak opgehaald. Maar eigenlijk wisten we maar weinig feiten. Omdat ik er meer over wilde weten (ik ben van 1941) ben ik een aantal jaren geleden op zoek gegaan om b.v. te weten wie de marconisten waren, of zij en de andere mannen het er levend vanaf gebracht hadden of niet en er waren nog veel meer vragen.

Een heel bijzonder moment was het om uiteindelijk in het jaarboekje van Rotterdam van 1988 de hele gebeurtenis te vinden met de namen. In de necrologie over Van Bijsterveld wordt verteld hoe het gegaan is. Beide marconisten hebben het overleefd.

Daarna hebben we diverse archieven bezocht: o.a. het NIOD, het Stadsarchief Rotterdam en het Nationaal Archief in Den Haag.

Inmiddels zijn we veel te weten gekomen over Van Bijsterveld, die een belangrijke rol in en na de oorlog gehad heeft. In interviews vertelt hij over de gevangenname, enz. Over de tweede marconist, Wout van Beek, is wel het e.e.a. te lezen, maar dat is vaak nogal tegenstrijdig. Wouter van Beek is van 1912, dus hij is niet meer in leven. We hadden graag zijn kant van het verhaal willen horen.

Daarom willen we vragen of iemand weet hoe het met Wouter van Beek gegaan is, welk werk hij is gaan doen, heeft hij kinderen gehad, zijn er nog familieleden die ons misschien meer kunnen vertellen?

Het gaat dus om Wouter van Beek, o.a. marconist. Hij kwam uit Middelharnis. Hij was getrouwd, woonde in 1944/1945 aan de Mijnsherenlaan en hij heeft ook af en toe gewoond en gelogeerd bij ”zijn schoonvader aan de Brielselaan 106, die een schoenenwinkel had.”

Ook zouden we graag meer willen weten over Willem Dalkmann van het Beurs Café-Restaurant. Hij werkte mee met de illegaliteit. Hij kreeg hoge Duitsers in zijn bedrijf over de vloer en hij weet via zijn relaties te bereiken, dat door het betalen van 50.000 gulden losgeld Van Bijsterveld niet doodgeschoten wordt.

Het is alweer 75 jaar geleden, maar wie weet zijn er toch nog steeds mensen die ons nog iets zouden kunnen vertellen. We zijn als gezin benieuwd naar uw reactie!

Irene van Andel-Molendijk
Capelle a/d IJssel
ireneb41@kpnmail.nl