Weercolumn: Vooral in het weekend flink wat zon

De ellenlange regenperikelen zijn zo goed als voorbij en de zon komt er royaler aan te pas. De nog steeds aanwezige polaire vortex is weer wat minder krachtig geworden dezer dagen. Doordat die krachtige windbundel (vortex) op hoge breedten afneemt, komt er wat meer ruimte voor stabiele hogedrukgebieden de komende tijd.

Eind deze week zien we een solide hogedrukgebied dat zich boven Scandinaviƫ gaat formeren en dat geeft een positieve weersontwikkeling. Het zal dan eindelijk eens langere tijd droog gaan blijven met meer zon ook. Het temperatuurbeeld is daarbij nog vrij wisselend en dat ligt aan de spil van dat hogedrukgebied. Komt het accent meer bij Noorwegen te liggen, kan ons nog een portie koude lucht bereiken inclusief vorstige nachten. Maar als we het centrum meer richting Noord-Polen gaan zien, kan het overdag veel milder worden. Vooral de nachten worden gevoelig frisser in het weekend. Nachtvorst is dan niet uit te sluiten mits de wind sterk luwt.

In de van origine continentaal polaire lucht die we het weekend wel binnen hebben, kan het gedurende de heldere nachten dus flink afkoelen. Overdag maakt de felle maartzon het dan weer helemaal goed met maxima die richting de 10 graden zullen uitvloeien of iets hoger.
Een keurig hoog boven Scandinaviƫ (o zo kenmerkend voor medio maart) gaat de scepter zwaaien in het weekend. Na nog een enkele bui tot vrijdag blijft het op vrijwel alle dagen zo goed als droog op de Eilanden. De wind zoekt de noordoosthoek op en daarmee wordt droge tot zeer droge lucht meegenomen naar de Benelux. Voor het gevoel kan het zelfs een beetje schraal worden buitenshuis in de schaduw en in de wind. We zijn waarschijnlijk begonnen aan een langdurige droogteperiode die uitmondt in klassieke voorjaarsdroogte. Langetermijnvisies geven aan dat de luchtdruk de komende maanden door de bank genomen hoger dan normaal wordt boven onze omgeving en ten noorden van Nederland. Dat zou een ronduit goed teken zijn voor ons weerbeeld dat vaak droog en zonnig zou moeten gaan verlopen dit voorjaar. Wie tekent daar nou niet voor?