"Maatregelen rond coronavirus vergen uiterste inzet van iedereen"

SGP- fractieleider Hendrik Herweijer stelt: “Als gemeenteraad en als fractie willen wij ons in deze buitengewoon ernstige en bijzondere omstandigheden zonder terughoudendheid scharen achter de maatregelen en adviezen van de Rijksoverheid. Het zou geen goed signaal zijn als de fractie en de gemeenteraad wel blijven samenkomen, terwijl wij van alle inwoners vragen om zoveel mogelijk thuis te blijven en zoveel mogelijk afstand te houden. Daarbij komt dat maatregelen rond de bestrijding van het Coronavirus veel vragen van met name de burgemeester en van veel ambtenaren. Dit moet echt alle prioriteit hebben. Het is jammer dat het gevolg daarvan is dat andere zaken stilliggen of op een lager pitje zijn komen te staan, maar dat zij zo. Als SGP-fractie zijn wij uiteraard voor onze inwoners bereikbaar via e-mail, telefoon en sociale media. In afhankelijkheid van Gods zegen en leiding moeten we proberen om met elkaar deze tijd door te komen."

Zichtbaarheid

Daniël Huising (CDA-fractievoorzitter) zegt dat uiteraard het CDA de landelijke richtlijnen in deze Corona-periode strikt volgt. "Zichtbaarheid is normaal gesproken van groot belang, maar nu staat de volksgezondheid op nummer één. Vooralsnog geen openbare raadsvergaderingen en bijeenkomsten. Het kan niet anders. Mocht blijken dat ook na 6 april dit nog niet mogelijk is, dan kunnen er wellicht aanvullende stappen worden gezet. Daarop moeten we in deze buitengewoon ernstige omstandigheden nu niet vooruitlopen. De contacten met onze achterban, onze bewoners, bedrijven en instellingen worden thans meer ingevuld via telefoon en sociale media. Via de website kan men onze fractie en onze raadsleden direct vinden. Wij blijven dus in contact."

Het raakt ons allen

De fractie van de PvdA respecteert het besluit om vooralsnog geen bijeenkomsten met de gemeenteraadsfractie en geen bijeenkomsten tussen gemeenteraad en burger te houden, laat fractievoorzitter Jaap Willem Eijkenduijn weten. "Op dit moment wordt onderzocht of en op welke manier besluitvorming voortgang kan vinden, zonder dat de raad fysiek bij elkaar komt. Dit zal dan met name het geval zijn over onderwerpen die een spoedeisend karakter hebben. De situatie waar iedereen zich in bevindt is ongekend. Elke dag kunnen maatregelen worden aangescherpt. Deze crisis raakt ons allemaal. In de eerste plaats de mensen die ziek zijn of waarvan een geliefde ziek is. Voor hen is het virus niet langer iets abstracts, maar een directe bedreiging. Onze gedachten gaan naar hen uit. Voor veel ouderen en mensen met gezondheidsproblemen is het heel bedreigend. Onze gedachten gaan ook uit naar mensen in onmisbare beroepen, met name iedereen in de zorg. Maar ook winkeliers die ons van voedsel blijven voorzien, chauffeurs die voor de distributie blijven zorgen, monteurs die onze cv werkend houden en ga zo maar door. Wij bedanken eenieder voor alles wat men tot nu toe heeft gedaan. Chapeau!"