Dit beeld zullen we voorlopig niet zien: raadsleden face to face in debat tijdens een raadsvergadering.
Dit beeld zullen we voorlopig niet zien: raadsleden face to face in debat tijdens een raadsvergadering.

Volksgezondheid krijgt bij alle raadsfracties hoogste prioriteit

Nu openbare bijeenkomsten/vergaderingen vooralsnog tot 6 april (maar vermoedelijk langer) achterwege moeten blijven, leggen fracties de nadruk op vooral digitale en ook telefonische contacten. Fracties stellen in hun reacties unaniem de volksgezondheid als de hoogste prioriteit. Weergegeven in onder andere bewoordingen van Bert Tuk (ChristenUnie): “Wij hebben hier en nu te maken met een uitzonderlijke situatie van overmacht voor eenieder in welke positie dan ook, waarbij de volksgezondheid het allergrootste belang is.” En van Aat van Alphen (Eiland van Vrijheid): “Wij geven duidelijk volstrekte voorrang aan de wijze waarop de autoriteiten (het bevoegd gezag) tracht de coronamaatregelen in- en uitgevoerd te krijgen.”

“Onze bevolking wordt daarnaast via de media overstelpt met alle soorten van informatie", zo stelt de EVV. "Dat wil zoveel zeggen dat onze directe communicatie met inwoners/bedrijven en instellingen over de gemeente in deze periode in -rechtstreeks contact - beperkt is. Contacten over relevante zaken verlopen nu in hoofdzaak via telefoon en onze digitale kanalen." De gegevens van de fractie van Eiland van Vrijheid en alle andere raadsfracties met telefoonnummers van fractieleden staan op de gemeentelijke website. "Het is, gelet op de bijna dagelijkse informatiestroom met wijzigingen in landelijke maatregelen en adviezen wellicht kort door de bocht, maar het is niet anders.”

Contacten

Addy Reijerkerk (VVD) geeft naast de genoemde algemene gevoelens aan dat er de afgelopen week diverse aanvullende acties zijn ondernomen om de komende tijd de taak van volksvertegenwoordiger te kunnen blijven invullen. "De website www.vvdgo.nl wordt vandaag (vrijdag) volledig vernieuwd met duidelijker info voor het leggen van contacten. Er wordt tevens op de site een chatfunctie toegevoegd waar mensen laagdrempelig hun vragen kunnen stellen. Daarnaast is er een VVD Whatsapp nummer opgestart via tel. 06-48263209 en één keer per week zal er een spreekuur worden gehouden via chat of videochat. Uiteraard onderhouden wij zelf actief contact met steunfractieleden, dorpsraden en de gemeente. Waar mogelijk leggen we ons oor te luister”, stelt Addy Reijerkerk.

Vitale Kernen Goeree-Overflakkee geeft via Willy Heintjes aan dat deze fractie haar achterban doorlopend informeert via website www.vitalekernengo.nl en via Facebook en Twitter. "De website wordt heel druk bezocht. Ook geldt dat voor de Facebookpagina (vorige week bereik van 850 personen, ruim 250 betrokkenheidsacties). Is er behoefte aan een direct persoonlijk contact, dan kan dit via de website en direct telefonisch contact met één van de raadsleden van Vitale Kernen."

Politiek ligt niet stil

Bert Tuk geeft namens de ChristenUnie aan dat de fractie voor haar achterban en burgers altijd bereikbaar is via de mail en via telefoon/app. "Dat kan geen probleem zijn. Zogenaamd ‘lopende zaken’ worden adequaat behandeld. Voeg daaraan toe dat de Griffie ook alle fracties voldoende op de hoogte stelt van relevante onderwerpen en omstandigheden. Het politieke leven ligt dus, ondanks de problemen van en gevolgen door het coronavirus, niet stil. Wel is het allemaal anders. Vooralsnog wachten wij de ontwikkelingen af tot 6 april. Onze fractie zal de website frequenter van informatie voorzien.”