Afbeelding
Foto:

Column: Energieke boodschap

‘Goedemíddag mevrouw de Bakker!’ klinkt een opgewekte mannenstem. ‘Ik heb goed nieuws voor u: u kunt veel minder gaan betalen voor uw energie!’ Dacht ik het niet? Snel afhandelen maar, als ik er tenminste tussen kan komen. Meneer Gas-en-Licht houdt namelijk een gloedvol betoog over de voordelen van een nieuw energiecontract. Al mijn pogingen om hem te onderbreken, zijn tevergeefs. Ik begin een beetje kriegelig te worden. Mijn duim glijdt langzaam richting het rode knopje op de telefoon.

Als mijn gesprekspartner even stopt om adem te halen, kan ik eindelijk mijn punt maken. ‘Meneer, we hebben onlangs ons contract verlengd. Ik heb dus geen belangstelling.’ Deze mededeling blijkt niet afdoende te zijn. Het is voor meneer Gas-en-Licht eerder een uitnodiging om de rest van zijn energie-evangelie over mij uit te storten. Ik ben er helemaal klaar mee. ‘Luister eens meneer. U bent zo ongeveer al nummer veertig, die belt.’ ‘Precies, mevrouw, dus…’

Nu raakt mijn duim de rode knop en de verbinding wordt verbroken. Toch een beetje beduusd staar ik naar de telefoon. ‘Liefde, geduld, zachtmoedigheid, zelfbeheersing…’, fluistert een stemmetje van binnen. Tsja, mijn nieuwe mens wordt soms danig op de proef gesteld. Gelukkig ken ik het enige echte Evangelie, waar altijd een nieuw begin mogelijk is. En ruimte om te groeien. Ik denk zomaar dat ik binnenkort een herkansing krijg.