Afbeelding

Opinie: Schoolwerk aan de keukentafel

Alle onderwijsinstellingen op Goeree-Overflakkee en elders in het land hebben afgelopen weekend razendsnel geschakeld na de mededeling dat de scholen tot 6 april op slot gaan wegens het Coronavirus. Op dinsdag of woensdag waren de eerste lessen en opdrachten al online te vinden. Leerlingen die dachten aan een extra vakantie kwamen bedrogen uit. De meeste leerlingen zijn overigens wel doordrongen van de ernst van de situatie en de noodzaak om even niet bij elkaar in een klaslokaal te kruipen. Op de mobieltjes wordt het nieuws echt wel bijgehouden door onze jongeren.

Zoals gezegd zorgen lastige situaties er vaak voor dat het creatieve brein echt aan het werk gaat. Denk aan horecaondernemers die thuis gaan bezorgen, maar dus ook het onderwijs die digitale lessen aanbiedt. Een juf in Stellendam ging bijvoorbeeld meteen aan de slag, maakte lessen op video en zette die op Youtube. Andere docenten maakten lessen die nog niet digitaal beschikbaar waren in hoog tempo alsnog digitaal. Niet voor niets horen de mensen in het onderwijs tot de categorie ‘vitale beroepen’.

Als media schijnen we hier trouwens ook bij te horen, bij die vitale beroepen. Natuurlijk zijn nieuws en informatievoorziening belangrijk, maar we nemen bij het Eilanden-Nieuws onze hoed af en maken een diepe buiging voor hen die in de zorg en het onderwijs werkzaam zijn. Wij zijn misschien belangrijk, maar zij zijn écht vitaal. Een krant op de keukentafel is zeer nuttig, maar schoolwerk aan de keukentafel kunnen doen, is vele malen belangrijker. En het feit dat we daar tot nu toe gezond en wel kunnen zitten, is mede te danken aan de enorme inzet van het zorgpersoneel.