Afbeelding

Buutenplaets klaargemaakt voor nieuwe speelseizoen

Aan het eind van deze behoorlijk natte winter was er veel te doen bij de natuurspeelplaats. De paden, verblijfsplekken en ondergrond van speeltoestellen moesten weer netjes en ook beter toegankelijk voor mindervaliden worden gemaakt. Er is daarom een beroep gedaan op het bedrijfsleven en zodoende werd er zand, grind en houtsnippers gestort in aanloop naar de vrijwilligersdag. De lokale PVDA schonk 100 bomen en struiken en kwam deze met een tiental leden zelf aanplanten. Fractievoorzitter Jaap Willem Eijkenduijn droeg ook zijn steentje bij. “Ons voorstel om één boom per hectare te planten op het eiland, haalde het niet in de gemeenteraad, vertelt hij. “Daarom zijn we zelf met acties begonnen. Het eiland is nog altijd relatief kaal als gevolg van de watersnoodramp en er is nog te weinig diversiteit. Ook deze Buutenplaets kan nog wel wat groen gebruiken en dus kwamen wij in actie. In overleg met Hendrik Baars, voormalig bestuurslid van het NLGO, hebben we de bomen en struiken aangeschaft. Hij heeft ons geadviseerd en zodoende worden er vandaag veel inheemse bomen en struiken geplant. Bomen als zwarte elzen, berken, eiken en lindes en verder de zogenoemde Zeeuwse haag. Dat zijn struiken zoals meidoorn, sleedoorn en hondsroos. Al deze soorten zijn goed voor vogels en wilde bijen en dragen bij aan de biodiversiteit”.

Escaperoom

Niet alleen werden er bomen geplant. Ook de paden werden flink aangepakt. “Door de natte winter is een en ander verzakt”, vertelt Wim Noordzij. “We gaan ze weer herstellen, maar ook deels verharden, zodat kinderen met een beperking ook van de speeltuin gebruik kunnen maken. Daarnaast willen we beginnen met het opknappen van Buutenboat. Deze moet geschuurd worden en Hans Bal zal een gat in de romp maken. Als de romp straks toegankelijk is, zal binnen alles worden opgeknapt en gaan we er een escape-room van maken met het thema klimaatverandering. We hopen dat de Veero, de gemeente en bijvoorbeeld ook de windfondsen hieraan een bijdrage willen leveren in het kader van toeristische ontwikkeling. We zijn er in ieder geval nog druk mee bezig. In de toekomst zullen ook de scholen steeds meer bij de Buutenplaets betrokken worden. Zoals bijvoorbeeld tijdens de Buuten lesdag. Spelenderwijs worden kinderen bewust gemaakt van de natuur. Ook zal er nauw worden samengewerkt met Goed voor Goed”.

Hoewel er keihard gewerkt werd en er al veel werd bereikt, blijft De Buutenplaets nog wel even gesloten tot de meivakantie, wegens verdere werkzaamheden aan de paden en het schip. Daarna zal de speeltuin weer geopend worden voor het publiek. Activiteiten voor scholen en BSO’s en andere instellingen is in overleg en afhankelijk van de ontwikkelingen. Kortom: er is veel werk verzet, maar ook nog veel te doen.

Meer informatie op www.buutenplaets.nl.