Drie Stolpersteine aan het Achterdorp in Dirksland (Foto: Kees van Rixoort).
Drie Stolpersteine aan het Achterdorp in Dirksland (Foto: Kees van Rixoort).

Stolpersteine geselecteerd als ‘sleutelwerk’ in openbare ruimte

De selectie is een initiatief van BK-informatie, een vakblad voor beeldend kunstenaars, dat daarmee het 40-jarig jubileum luister wil bijzetten. Een werkgroep benoemde de honderd sleutelwerken, die zijn te zien op www.sleutelwerken.nl. BK-informatie wil met het overzicht een discussie over de huidige staat van kunst in de openbare ruimte en over de toekomst van deze kunstvorm.

Een sleutelwerk is volgens de definitie van BK-informatie een kunstwerk dat artistiek, historisch, ruimtelijk of maatschappelijk van belang is of is geweest. “Sleutelwerken zijn vertegenwoordigers van een tijdgeest; dat wil zeggen dat ze typerend zijn voor een bepaalde periode in de geschiedenis van kunst in de openbare ruimte. Of ze hebben bijgedragen aan de bewustwording rond een onderwerp en zijn opgenomen in wat we noemen: het collectief geheugen. Veel sleutelwerken veroorzaakten controverse, ze kennen duidelijke voor- en tegenstanders.”

De geselecteerde kunstwerken staan verspreid door het hele land. Enkele voorbeelden: de botanische geluidswal bij Rhoon, De verwoeste stad van Zadkine in Rotterdam, De Dokwerker en het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam en De Zandwacht op de Maasvlakte.

Op Goeree-Overflakkee is (een deel van) één sleutelwerk te zien: Stolpersteine. Dit is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het Duitse nationaalsocialisme in de Tweede Wereldoorlog. Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 cm zit een messing plaatje met daarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden.

Op Goeree-Overflakkee gaat het om 57 Stolpersteine.