Bezorgdheid over krimp en leefbaarheid bij het basisonderwijs in dorpskernen  

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met vaste hand en in rap tempo loodste burgemeester Grootenboer donderdag de gemeenteraad door de 15 punten tellende agenda. De politici kregen inzicht in de gemeentelijke aanpak bij het onderwerp schuldhulpverlening. De stijging van het aantal aanvragen op het eiland was aanleiding voor vragen over preventie. Sneller ingrijpen zou problemen mogelijk kunnen voorkomen. Ook de samenwerking met Careijn, de beschikbare gemeentelijke personeelsformatie, de regievoering en onduidelijkheid over gepresenteerde cijfers in de rapportage, kwamen aan de orde. Ambtelijk werd aangegeven dat ingezet wordt op het verbeteren van de kwaliteit bij de intake.

Door Jaap Ruizeveld

In de oordeelvormende fase lag de startnotitie Passend Onderwijs weer op tafel. Aangevuld met informatie die was toegezegd door PvdA / raadslid ´t Hoen. Zij diende ook een motie in waarin het college werd gevraagd visie te ontwikkelen op krimp en leefbaarheid in de dorpskernen, meer specifiek een visie op het basisonderwijs per kern. Tevens om te onderzoeken hoe conform de plicht van gemeenten om maximaal één school in stand kan blijven, met inachtneming van afstandscriteria. Ook om actief met de schoolbesturen in gesprek te gaan omtrent de te verwachten gevolgen (leefbaarheid-krimp) in de nabije toekomst. Vanuit de raad was er onvoldoende steun voor de motie. VKGO (Vreugde), GOS (Maliepaard) en Eiland van Vrijheid (Van Alphen) konden zich er wel in vinden. Ga nu de gesprekken aan stelden zij. Beter te vroeg dan straks te laat.

Stap te snel

Voor de overige fracties kwam de motie een stap te vroeg. ChristenUnie en CDA wezen naar de Toekomstvisie die op stapel staat. Bovendien is er nog onvoldoende duidelijkheid wat het rijk exact gaat bepalen omtrent de leerlingen norm. Ook waren er kanttekeningen. De keuzevrijheid van ouders mag niet in het geding komen vindt de SGP. Wethouder Tollenaar vroeg de raad hem tijd te gunnen voor goed overleg. Ik ben in contact met het onderwijsveld. Als straks ook de leerlingen norm van het rijk bekend is kan één en ander bij elkaar worden gevoegd. Het dossier mag door naar de besluitvormende fase. Daarbij komt dan de aangehouden motie van de PvdA terug.

De Ridderstee

Het bestemmingsplan De Ridderstee in Ouddorp komt nu ook in de eindfase van bespreking. De SGP (C.Grinwis) wilde in de oordeelvormende fase nog toelichting en verduidelijking van wethouder Koningswoud omtrent gestelde vragen over de exploitatie. Gericht op de grootte van woningen, de verhuur en over de kavels. Kan de beoogde kwaliteit geborgd worden? De wethouder gaf aan dat de gemeente groot vertrouwen heeft in de aanpak van de ondernemer. Van een spookdorp in wintermaanden zou geen sprake zijn. Volgende vergadering kan het document nu worden afgehamerd.