Weercolumn: Zaterdag zo goed als droog

De afgelopen winter die eigenlijk geen winter genoemd mocht worden, is nagenoeg recordzacht geworden. Alleen die van 2007 was nog net een fractie zachter. Over de drie wintermaanden december, januari en februari bedroeg de gemiddelde temperatuur 6,7 graden op de Eilanden. Helemaal opvallend en bijna absurd was de laagste wintertemperatuur. Landelijk werd het nergens kouder dan -5,4 graden en op Flakkee daalde de temperatuur niet beneden de -2 graden. Zelfs in de maanden april en mei is het wel eens kouder geweest dan die anti-winterse 2-5 graden onder nul.

Vooral februari was landelijk een recordnatte maand met op veel plaatsen tussen de 150 en 180 millimeter water. Enkele uitschieters richting 200 millimeter kwamen ook voor. Komende dagen is het nog aan de relatief frisse kant doordat de bovenlucht koud blijft. Overdag is het met 6-8 graden wel gedaan en in de nachten kan het afkoelen tot 3 graden. Na de donderdagse regens kan er op vrijdag nog een ondiepe bui vallen vanaf de Noordzee.

Pluspunt is het windverhaal. Dat onstuimige windbeeld van de afgelopen tijd heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een beduidend kalmere atmosfeer. Er staat hooguit een matige wind, vaak uit het zuidwesten. Stormachtige perikelen zijn er dus voorlopig amper meer bij. De weersvooruitzichten zijn niet heel belabberd. In eerste instantie lijkt hoge druk iets meer aan zet te komen. Van vrijdagmiddag tot zondag is het best aardig weer. Regen op zondag lijkt wel waarschijnlijk na een heel aardige en zo goed als droge zaterdag met ook meer zon. Vanaf maandag komt de depressieactiviteit weer meer op gang. Het lijkt er wel op dat de actiefste depressiecentra voldoende benoorden ons zullen langstrekken. Dat betekent dat we niet geheel in de vuurlinie komen te liggen en dat regen en wind mogelijk enigszins zouden kunnen meevallen. Zicht op een regime van hogedrukgebieden is er nog niet.

In feite kunnen we concluderen dat het herfstweer dat in september 2019 z’n intrede deed, voorlopig nog min of meer aanhoudt in de Lage Landen. Wachten is het op het moment dat de krachtige poolwervel eens wordt doorbroken waardoor hogedrukgebieden eindelijk eens goed uit de voeten kunnen komen.