De afgevaardigden van alle betrokken partijen voor de pakketkluizen.
De afgevaardigden van alle betrokken partijen voor de pakketkluizen.

Pakketje ophalen bij de bushalte

Voorlopig gaat het om een proefproject van acht maanden. Mocht het een succes blijken, dan zullen er verspreid over het eiland zo’n 20 afhaalpunten komen nabij bushaltes. De gemeente gaat kijken waar dat het beste kan. Belangrijk hierbij is, dat het locaties zijn waar men veilig kan laden en lossen. Het uiteindelijke doel is dat iedereen binnen een straal van 500 meter een pakket kan ophalen. Hierdoor zal naar verwachting het verkeer van bestelbussen door de kernen met zo’n 70 procent afnemen. Dat is niet alleen veiliger, maar levert bovendien een aanzienlijke CO2 besparing op. Volgens EVAnet snijdt het mes snijdt bovendien aan twee kanten. “De klant hoeft niet meer thuis te blijven om het pakket te ontvangen of buren in te schakelen en de pakketdiensten kunnen altijd hun spullen afleveren, zelfs als mensen niet thuis zijn. Ook kunnen ze meerdere pakketjes tegelijkertijd afleveren op het verzameladres wat weer zorgt voor minder kilometers en tijdsbesparing”. De pakketten worden verzameld bij de, in januari geopende, Goederenhub aan de Energiebaan in Oude-Tonge, waarvandaan ze met een volledig elektrische bestelwagen bij de pakketkluizen worden bezorgd.

Izipack app downloaden

Om te zorgen dat de pakketten van alle pakketvervoerders worden gebundeld en naar de slimme kluis worden gebracht is het platform Izipack ontwikkeld. Met de Izipack smartphone app voor iPhone en Android kan men bepalen op welk moment je het pakket wil laten bezorgen. De app is een dezer dagen te vinden in de Store. Bij het opstarten van de app wordt gevraagd een account aan te maken. Tijdens het maken van een account kiest men een persoonlijke #-code, die bij elke bestelling gebruikt kan worden. Bij het afleveradres geeft men het adres op van de Goederenhub in Oude-Tonge of een ‘ViaTim’ adres. Nadat men de bestelling heeft geplaatst ontvangt men via de app een QR-code. De ontvanger heeft via deze QR-code 24 uur per dag, 7 dagen per week toegang tot de kluis om het pakketje op te halen of om een zending te retourneren. Het maakt niet uit via welke dienst, want Izipack werkt samen met alle bezorgers van pakketten.

Goed voorbeeld

Afgelopen dinsdag werd tijdens de opening gedemonstreerd hoe dit in zijn werk gaat. Afgevaardigden van alle betrokken partijen en gedeputeerden van de Provincie haalden de eerste pakketten uit de kluisjes. Henk van Oostenbrugge is namens de gemeente nauw betrokken geweest bij het project en zei te hopen dat dit slaagt. “Ons streven is dat iedereen straks binnen 500 meter een pakket kan ophalen. Dat moet te doen zijn op het eiland. Strategisch gezien is het hier immers heel gunstig met zowel de N59 en de N57 als aanrijroutes”. Ook wethouder Peter Feller was erg enthousiast over het initiatief. “Het is de taak van de gemeente om hieraan mee te werken en het past heel goed in het mobiliteitsplan. We streven naar duurzaamheid, bereikbaarheid en veiligheid in de kernen en dit project levert een belangrijke bijdrage daarin. Ook de samenwerking met ‘Via Tim’ (particulieren, die pakketjes aannemen voor de buurt) en de Goederenhub, die gebruik maakt van elektrische bezorgbussen, past hier perfect in. Op deze manier kunnen de partijen profiteren van elkaars netwerk. Ik hoop dat vele andere gemeentes dit voorbeeld zullen volgen”.

Meer informatie is te vinden op www.izipack.nl.