Le Pinocchio (rechts) in de 'schaduw van 'De Parel van de Delta'.
Le Pinocchio (rechts) in de 'schaduw van 'De Parel van de Delta'. Foto:

Eigenaars Le Pinocchio: "Moeten we vluchten voor de ellende waar we niet om vroegen?"

Voorafgaand waren de omwonenden al bezorgd of het megaproject niet zou zorgen voor een slechte toegankelijkheid, verlies van parkeerplaatsen en onveilige situaties. "De burgemeester stelde tegen ons dat ze eerst wilde dat er nieuwe parkeerplaatsen kwamen, alvorens de oude zouden verdwijnen." Helaas bleek het tegendeel. "Zowel onze gasten als ons personeel hebben maandenlang in het gras moeten parkeren bij gebrek aan parkeerplaatsen. Er hebben zelfs gasten vastgestaan in de modder, die door ons personeel eruit zijn getrokken."

"Na overleg met de gemeente zijn er toen drie parkeerplaatsen op kenteken aangelegd aan de Sommeldijkse Havendijk. Hoewel die parkeerplaatsen op kenteken van onze zaakauto’s stonden, hadden de bouwvakkers er lak aan en parkeerden hun auto’s gewoon daar. Toen we daar iets van zeiden, werden we doorverwezen naar de opzichter. Die was echter slecht tot niet bereikbaar."

Glibberige modder

Maar niet alleen het autoverkeer had last van de werkzaamheden aan het complex. "Onze gasten en wijzelf moesten een weg banen door enkelhoogstaand water en glibberige modder. De gasten gleden uit, liepen met moddervoeten naar binnen en moesten daarmee ook weer naar huis. Een beschamende vertoning! Na zes weken lang aanhouden werden er eindelijk platen gelegd, waardoor we met droge (maar nog wel vieze) voeten de zaak konden bereiken. De gasten moesten echter nog steeds onder beton stortende vrachtwagens doorlopen en langs allerlei groot materiaal heen. De toegankelijkheid was minimaal en dit heeft ons klanten gekost."

En gasten die het nog aandurfden om te komen kregen het zwaar te verduren. "Het uitzicht was bar slecht. We wilden graag spandoeken met Italiaanse taferelen aan de bouwhekken hangen, omdat toch nog een beetje een gezellige, Mediterrane sfeer te creëren, passend bij onze eetgelegenheid. Maar volgens bouwbedrijf Van den Nieuwendijk zou dit te gevaarlijk zijn, omdat de wind eronder zou kunnen slaan en de hekken dan om zouden kunnen waaien. Pas na enkele maanden kregen we hier toch toestemming voor. En nu komt het: een paar weken later hing de beveiliging een hele reeks spandoeken op. Dat kon blijkbaar wél meteen."

Geld in het laatje

Uiteindelijk moesten ook de drie parkeerplaatsen op kenteken weer verplaatst worden. Op de oude locatie gingen ze weg, maar op de nieuwe locatie zijn de parkeerplaatsen volgens Mahmoud en Eline nog steeds niet gerealiseerd. "Nu wil de gemeente dat de auto’s van de pizzeria achter de brug komen te staan. Wéér wordt er met ons, die veel eten te bezorgen hebben, geen rekening gehouden. Onze gasten weten ook niet waar ze moeten parkeren en een aantal van hen vroeg al of het geen tijd werd om een andere locatie te zoeken. Dat raakt ons: moeten we dan vluchten voor deze ellende waar we helemaal niet om vroegen?"

Ook de nadeelcompensatie laat op zich wachten. "We hebben een voorstel gehad, vol onwaarheden, waar we niet mee akkoord konden gaan. We vragen ons af hoeveel geld dit in het laatje van de gemeente en andere ‘grote jongens’ heeft gebracht. Ons heeft het in ieder geval heel veel gekost op het gebied van tijd, energie en geld. Ook de gasten hebben heel wat moeten doormaken: val- en slippartijen. De kade is niet veilig meer. Alle gebouwen vallen in het niet naast dat gigantische megacomplex. Van alle bureaucratie daaromheen zijn we verdrietig en moegestreden. Hebben wij geen recht van spreken? We hopen van harte dat wij op ons dierbare plekje kunnen blijven, dat er snel parkeerplaatsen voor ons en onze gasten komen en dat de schade hersteld wordt. Het zou jammer zijn als er na 20 jaar een einde komt aan Le Pinocchio..."

Eilanden-Nieuws vroeg de gemeente Goeree-Overflakkee om een reactie. "Dit is een lastige situatie, waarbij we als gemeente oog hebben voor én rekening houden met de verschillende belangen die er zijn", aldus een woordvoerder. "Er zijn de afgelopen periode meerdere mogelijke oplossingen voor het parkeerprobleem voorgesteld, maar die hebben tot nu toe niet tot overeenstemming geleid. Daarnaast is er zeker in de afgelopen periode aandacht besteed aan verbetering van de bereikbaarheid van de pizzeria. We willen als gemeente graag in gesprek blijven en streven naar een oplossing."