Afbeelding
Foto:

Waar geluk begint – de onverwachte weg naar echt vreugde

Hoe is het dan toch mogelijk om echte vreugde te vinden? Max Lucado legt aan de hand van tien Bijbelse begrippen uit waar geluk en echte vreugde te vinden is.

Het Bijbels onderwijs is er op gericht dat geluk en ware vreugde niet te vinden is in geld, materiële welvaart of een vooraanstaande positie, maar in het delen van oprechte vreugde en het hebben van een goede omgang met de ander.

In het Nieuwe Testament worden maar liefst vijftig verwijzingen gegeven naar een goede omgang met elkaar. Lucado vat de aanwijzingen samen in tien punten: bemoedig elkaar, verdraag elkaar, acht elkaar belangrijker, groet elkaar, bid voor elkaar, dien elkaar, aanvaard elkaar, wijs elkaar terecht, vergeef elkaar, heb elkaar lief.

Goede dingen doen doet goed

Door deze ‘deuren’ te openen kun je ervaren wat het betekent wat de Bijbel hierover zegt en wat wetenschappelijk onderzoek bevestigt: goede dingen doen doet goed.

De Bijbel bevat meer dan 2700 teksten waarin woorden als vreugde, geluk, blijdschap, genieten, feest, zegen en gejubel voorkomen. Jezus roept ons ook om deze vreugde door te geven in onze omgeving.

Vreugde doorgeven wil overigens niet zeggen dat er plaats is voor naïviteit, aldus Lucado. Hij wijst erop dat we eerlijk moeten zijn over de droevige toestand van ons eigen hart, de dood en de zonde. Jezus sprak open en eerlijk over deze dingen. Toch is er plaats voor het delen van vreugde. In de eerste plaats door vriendelijkheid. “De wereld heeft wanhopig behoefte – wanhopig!- aan vriendelijkheid!” (p. 21)

Onderzoek van de Duke University naar emotionele stabiliteit wijst uit dat vier factoren van de acht te maken hebben met vergeving. Vergeving is overigens niet hetzelfde als verzoening. Een herstelde relatie met degene die je gekwetst heeft is niet nodig, en soms niet eens mogelijk, weet de schrijver. Toch is vergeving, het loslaten van het verleden, nodig om verder te kunnen.

Tweede viool

Om ware vreugde te beleven is het ook nodig om de tweede viool te kunnen spelen. En echte vreugde ligt besloten in de kunst van het groeten. Dat het geven van vreugde soms in heel kleine dingetjes zit waarvan de echo soms jaren later nog naklinkt, daarvan geeft de schrijver een royale hoeveelheid voorbeelden.

Elk hoofdstuk begint met een korte Bijbelstudie waarna parallellen worden getrokken naar het leven van nu.

Aansluitend is er een ruime hoeveelheid gespreksvragen rondom thema’s als: het prachtige geluid van de tweede viool, een krachtige houding, jij bent aan slag, in het ongemak is Jezus, je bent ‘gebusterd’ en laat je liefhebben en heb dan lief.

Het hoofdstuk ‘de gelukschallenge’ maakt nieuwsgierig naar de inhoud. Een tipje van de sluier: Lucado nodigt je uit gedurende de komende veertig dagen honderd mensen blij te maken. Een goed voornemen voor de veertigdagentijd.

Een praktisch, tot nadenken stemmend boek dat zeker bij de liefhebbers van de boeken van Max Lucado in de smaak zal vallen. De sfeer en schrijfstijl van het boek is typisch Amerikaans.

De bekende auteur is voorganger van de Oak Hill Church in Texas.