Meditatie: Hij leed en voldeed

Wat is de regel in de wereld? “Doe je best, dan bereik je je doel – je kunt het verdienen door inspanning, door gehoorzaamheid!” Doorvertaald: “De gunst van God verdien je door gehoorzaamheid.”

Dat zag Jezus bij de Farizeeën en dat zag Paulus ook bij de mensen aan wie hij schreef in Galatië in hun omgang met de wetten van het Oude Verbond. En dat is daar waar je je vasthoudt aan wat je zelf doet. Feestdagen, de besnijdenis, voorschriften over rein en onrein..., allemaal aan de Joden door God voorgeschreven. Deze dingen zeiden: “Gehoorzaamheid gevraagd!” Maar… het was misbruik van Gods oude goede voorschriften als je meende dat je jezelf kon redden.

Is er bij ons nu nog het gevaar dat je op wat je doet vertrouwt? Ja, niet meer op dezelfde manier, met besnijdenis en bepaalde regels van het Oude Testament over rein en onrein, wel door de gedachte: Gunst bij God door mijn gehoorzaamheid.

Dat kan de goede weg niet zijn! Als het je zou lukken een goed gevoel te krijgen, misleid je jezelf: Wij, onder de wet, zijn - wat we ook doen – onvolmaakt!

Zie nu naar wat de tekst zegt over Jezus. God “heeft Zijn Zoon uitgezonden”. Hij is “geworden uit een vrouw”. In alles andere mensen gelijk, behalve de zonde! Echt Mens! En: Onder de wet. Het offer van duiven werd gebracht. Hij was al besneden. Onder de wet, gedoopt. Onder de wet, betalend de tempelbelasting. Gehoorzaam aan Jozef en Maria, gehoorzaam aan al de geboden.

Van Hem gold: Volmaakt, het was verdienstelijk! Onder de wet in gehoorzaamheid voor anderen. Hij voldeed! Ook onder de wet in stráf op de óngehoorzaamheid voor anderen. Hij voldeed! Zoals eerder in de Brief aan de Galaten naar voren kwam: “Vervloekt is een ieder die aan het hout hangt!”

Zie eens: Gods Zoon uitgezonden. Uit de hemel, naar de aarde. Eerst waren aanbidding, eer en lofzang Zijn deel! Altijd de volkomen liefde van de Vader! De eer van de engelen! Vol geluk, vol vreugde!

Dat “uitgezonden” is dan ook zeer bijzonder. Het houdt een grote overgang in. Het achterlaten van de heerlijkheid. Terecht komen in ellende! En vooral: Er zit grote liefde achter!

Zie die doorgaande lijn: Arm geworden, in de kribbe. Versmaad, veracht – gekrúisigd! Verlaten – tot redding. Ja, zie hierin het fundament van de redding en van het eeuwig behoud:

Hij onder de wet, en dat om te redden! Hier zie je wat Hij deed om mensen die onder de wet waren te verlossen! “Voor al mijn zonden volkomen betaald!” (Zondag 1) De scheiding tussen een zondig mens en de heilige majesteit van God wordt opgeheven!

Vrijkopen – verlossen, zoals het vorige hoofdstuk zegt, van de vloek van de wet! Daarom is er alle reden je zonden te belijden en je aan deze Zoon toe te vertrouwen. Wie op iets bouwt wat hij of zij zelf moet doen, zal twijfelen, heeft zo een schijnvastheid. In het laatste geval besef je de ernst van de zonde niet. Als dat zo blijft, zal straks blijken dat je de prijs nooit kunt voldoen!

Het kan ook zijn dat iemand zich zo inspant en twijfelt of er wel een andere weg voor hem of haar. Vanwege twijfel aan de bereidwilligheid van de Zoon van God.

Het is waar: Hij ís hoog verheven! Echt God! En Hij komt als Rechter! Maar bedenk dat Hij is úitgezonden juist voor wie verloren zijn! Wie zou het recht hebben te twijfelen aan Zijn gewilligheid?! Hij is de Heiland vol barmhartigheid voor wie aan Hem zijn of haar schuld belijdt! Dan ga je zien: “Wij, zonder de wet gered!” Er wordt niemand door de wet rechtvaardig voor God, maar… wie op Hem betrouwt wordt voor rechtvaardig gehóuden. Vertrouwen op Hem Die de leed. “Hij - mag je dan instemmen – een vloek geworden voor ons!”

Blijf dan niet van Hem weg – want daarmee bedroeven we Gods Geest en verachten we Gods Zoon, door het Woord van de nodiging niet ernstig te nemen! Maar zie op de gekruisigde Christus en er is zaligheid, net als toen Israël op het zien naar de koperen slang genezing ontving!