Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Met de Bijbel door Israël

De leeswijzer op pag. 12 en 13 geeft een helder en duidelijk overzicht van de diverse regio’s; dit alles in kleur. Elk gebied heeft zijn eigen kleur en is terug te vinden in de balken boven aan de bladzijden.
Achtereenvolgens komen de volgende gebieden aan de orde: Noord-Israël, Rond het meer van Galilea, Midden-Israël, Langs de Middellandse Zee, Jeruzalem, Westbank, Jordaanvallei, Dode Zee en Zuid-Israël.

Bij elke plaats is een QR code gekoppeld aan Google Maps. Dat is handig om op de smartphone te scannen. Op het scherm verschijnt de betreffende plaats op Google Maps. Heel gemakkelijk voor verkenning vooraf, navigatie ernaartoe of overzicht van de plaats ter plekke. In een kader wordt vaak praktische informatie gegeven, zoals adres, website, telefoonnummer, e-mailadres en openingstijden. Belangrijk is te weten dat de winterperiode in het algemeen gezien wordt als oktober – maart, de zomer als april – september. In een ander kader, lichter van kleur worden de Bijbelteksten, die betrekking hebben op de plaats, vermeld.

Naast de bekende plaatsen is er ook een hoofdstuk gewijd aan uit eten en de joodse keuken (koosjer). Aan het eind van deze uitvoerige reisgids zijn ook wandel- en fietstochten in Israël opgenomen, ook wordt aandacht besteed aan Christenen en kerken in Israël (naar de kerk in Israël en sabbat en zondag.

Ook geven de samenstellers praktische informatie, bijvoorbeeld: wat te doen in crisissituatie. Ook worden de Israëlitische feestdagen besproken. Voor verdere studie worden op pag. 190 suggesties gedaan. Er volgt een register met de diverse plaatsen. Gemakkelijk om e.e.a. nog eens na te zoeken. Tenslotte een verantwoording van de diverse medewerkers en waar het mogelijk was zijn ook de verantwoording van de foto’s vermeld.

Het geheel van deze reisgids wordt verlevendigd met prachtige kaartjes en overzichten.

Als voorbeeld de beschrijving van Dominus Flevit Church

‘Indrukwekkend en aangrijpend zijn de woorden die we lezen Lukas 19 : 41: ‘En als Hij (Jezus) nabijkwam en de stad zag, weende Hij over haar’. Dominus Flevit (de Heere weende) zou op de plaats waar deze woorden betrekking op hebben. Jezus weende, toen Hij op een ezel vanaf de Olijfberg naar de stad ging. Hij werd omgeven door een menigte die Hem enthousiast bejubelde – maar ondertussen barstte Hijzelf in tranen uit, omdat Hij op datzelfde moment de verwoesting van Jeruzalem al voor Zich zag. Toen had de stad nog de Tweede Tempel, die de Romeinen in het jaar 70 zouden verwoesten.

In de vijfde eeuw heeft op deze plek een klooster gestaan, dat in de achtste eeuw werd verlaten. De traditie dat Jezus hier weende over de stad dateert uit 1290. De Italiaanse Dominicaanse monnik Ricoldus de Monte Crusis schreef er als eerste over. De Franciscanen bouwden er in 1891 een kleine kapel. De beroemde architect Antonio Barluzzi liet in 1955 de huidige kerk bouwen. Hij bracht er de vorm van een traan in aan. In de kerk vinden we een prachtig raam, waardoor we kijken ‘met de blikrichting van de ogen van de Heere Jezus, hoe Hij Jeruzalem zag’. Ook bevindt zich in de kerk een prachtig mozaïek met daarop onder meer de woorden uit Matth. 23:37. Naast de kerk zijn ook verschillende ossuaria te bezichtigen. Dat zijn stenen kisten waarin Joden in de periode van 100 voor Chr. Tot 135 na Chr. De beenderen legden van de overleden personen.

In het rode kader het adres, de informatie met de QR code via Google Maps, een telefoonnummer en de openingstijden: van 8 tot 11.45 en van 14.30 tot 17.00 uur.

Een foto van de kerk aan de buitenkant en het uitzicht van binnen naar buiten.

In het lichte kader de Bijbels gegevens: Mark. 13: 1-13; Luk. 19 : 41-44: Jezus weent over Jeruzalem en voorzegt de verwoesting van Jeruzalem.

Matth. 23: 37 – 39; Lukas 13 : 33,34: ‘Jeruzalem, Jeruzalem, gijlieden hebt niet gewild’

Deze reisgids is het lezen meer dan de moeite waard, ook als u nog niet in Israël geweest bent, krijgt u hier een geweldige indruk van het land van de Bijbel. Deze gids is niet alleen voor reisleiders (c.q. predikanten), maar voor iedereen die Israël een warm hart toedraagt. Ook als deelnemer aan zo’n reis bent u geheel op de hoogte. Een unieke gids, dat is zeker. Neem, lees, herlees en bestudeer. Meer dan hartelijke aanbevolen. We eindigen met een vertaling van het volkslied van Israël, Hatikva:

Zolang in het hart, vanbinnen,
Een joodse ziel levendig is
En naar het oosten, vooruit,
Het oog naar Zion kijkt,
Is onze hoop nog niet verloren
De hoop die al twee duizend jaren leeft
Een vrij volk te zijn in ons land
Het van Zion en Jeruzalem