Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd: Vaargeul sporthaven te Herkingen wordt vóór mei uitgediept

De bestuursleden van de Watersportver. ,,Herkingen" die op de publieke tribune zaten toen Dirkslands gemeenteraad - dinsdagavond besloot genoemde Ver. een subsidie van f 39.000,- te ver­ lenen, hebben elkaar daarmee ter plekke gelukgewenst! De watersportver. krijgt met die subsidie de middelen in handen om de vaargeul naar het wijde water van de Grevelingen uit te laten diepen zodat a.s. zomer de jachten en bootjes vrijelijk in- en uit kunnen varen.

Wanneer de goedkeuring van G.S. snel ontvangen wordt - en raadsvoorzitter burg. H. Bos meende stellig daarop te mogen rekenen - zal het karwei nog vóór 1 mei geklaard worden. In zijn vorige vergadering besloot de raad een krediet van f 7.000,- beschikbaar te stellen, maar dat besluit werd nu ingetrokken omdat de watersportvereniging verre de voorkeur geeft aan een minder primitieve voorziening dan voor zeven duizend gulden, mogelijk zou zijn geweest. De Ver. zal wel een deel van de subsidie terug moeten betalen, gedurende 4 jaren f 5.500,- per jaar, zo luidt een van de voorwaarden. De watersportver. had het gemeentebestuur een garantstelling gevraagd voor een aan te gane geldlening, maar B. en W. kozen liever, mede terwille van een sneller verloop, voor de voorgestelde subsidieverlening.

Burg. Bos verheelde tegenover de raad niet dat er bepaalde risico's denkbaar zijn. Zo kan de Heidemij, die het werk met een cutterzuiger uit gaat voeren, niet garanderen dat het werk een duurzaam karakter heeft; o.m. is dat afhankelijk van de weersinvloeden. Een vraag is ook of de vrijkomende specie geschikt is om als strand te worden opgespoten.

Ook dhr. Van Prooijen speelde met de gedachte aan risico's wat hem overigens niet verhinderde met het voorstel accoord te gaan. ,,Wat zou er gebeuren als na enkele jaren het geul weer dichtzit en de watersportver. zou ontbonden worden...?" legde hij ter tafel.

De raadsleden de Bonte, Poortvliet en Struijk verklaarden zich helemaal accoord: ,,als je iets doet moet je het gelijk maar goed doen!" was de filosofie van dhr. Struijk. De raad stemde unaniem met het voorstel in.

Op de foto bespreken drie mannen op de hoek van de Groenekruisweg de plannen voor de haven. Zij menen dat er een geul van 1400 mtr lang nodig zal zijn om in het diepere te geraken.

Uit de krant van 1975