Gemeente kiest eigen aanpak bij schuldenproblematiek

In de bijeenkomst in Den Haag gaat het om: Collectief Schuldregelen, Doorbraakmethode, Jongeren Perspectief Fonds en Nederlandse Schuldhulproute. De keuze voor een aanpak is mede afhankelijk van de soort schuldenproblematiek. Naast wethouders zijn ook vertegenwoordigers uit andere overheidsorganisaties, de bankensector, woningcorporaties en energieleveranciers voor deze bijeenkomst uitgenodigd.

Omdat de gemeente Goeree-Overflakkee niet bij dit pact is aangesloten en dus niet zal zijn vertegenwoordigd, hebben wij de gemeente gevraagd toe te lichten op welke wijze zij de geschetste problematiek op het eiland aanpakt. Via de afdeling communicatie laat het gemeentebestuur weten dat de eilandgemeente werkt met een beleidsplan Integrale Schuldhulpverlening en een bijbehorend uitvoeringsplan Preventie en Vroegsignalering Integrale Schuldhulpverlening. Daarin staan verschillende actiepunten. Zo heeft de gemeente zich bijvoorbeeld aangesloten bij Startpunt Geldzaken van het Nibud, waardoor onze inwoners de geldplannen gratis kunnen raadplegen. Recent heeft de gemeente ook de Geldkrant voor Goeree-Overflakkee uitgegeven.

Kindpakket

Op dit moment is de gemeente aan de slag met aansluiting bij het portal Vindplaats van Schulden van stichting BKR, waarmee men probleemschulden vroeg wil signaleren én voorkomen. Er is ook aandacht voor scholen om te kijken wat zij al doen en wat gezamenlijk nog kan worden aangepakt. Daarnaast is er het Kindpakket met regelingen voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen.

Keuzes

De gemeente heeft wel gekeken naar mogelijkheden om aan te sluiten bij het Schuldenlab, maar daarvoor is bewust niet gekozen om dat te doen. Veel van de initiatieven van de stichting zijn vergelijkbaar met de activiteiten waar de gemeente mee bezig is. Gekozen is om op de ingeslagen weg verder te gaan. Anders ontstaat deels een dubbele aanpak van activiteiten. Ook denkt de gemeente dat met de door haar gemaakte keuzes zij de doelgroep gericht en in een vroeg stadium in beeld krijgt voor hulpverlening.