De vos lijkt zich op Goeree-Overflakkee te hebben gevestigd, het NLGO roept inwoners op om waarnemingen te melden (Foto: Jan Baks).
De vos lijkt zich op Goeree-Overflakkee te hebben gevestigd, het NLGO roept inwoners op om waarnemingen te melden (Foto: Jan Baks). Foto: COPYRIGHT JANBAKS

NLGO roep de vos uit tot soort van het jaar 2020

"In de afgelopen decennia hebben we al een aantal nieuwe soorten mogen verwelkomen, zoals de rosse woelmuis vanaf 2015, de huisspitsmuis en vanaf 2019 de aardmuis. Deze gegevens komen naar voren door braakballenonderzoek en door vallen te zetten voor de muizen. De bever laat zijn sporen na langs het Haringvliet, wordt regelmatig gezien en breidt zijn territorium steeds meer uit. De vos is nog een raadsel voor Goeree. Er is in ieder geval nog geen nest met jongen vastgesteld op ons eiland. Voor Voorne komt daar nog de eekhoorn bij en de rosse vleermuis. De huisspitsmuis komt al jaren voor op Goeree-Overflakkee, maar niet op Voorne. Vanaf het moment dat een soort zich gevestigd heeft volgen we de verdere verspreiding over de eilanden."

"In 2020 willen we de verspreiding van de vos volgen. Tegelijkertijd willen we weten onder welke omstandigheden de vossen waargenomen zijn. Was het dier bijvoorbeeld alleen, was het een jong, maar ook: had de vos een prooi en wat dan, liep de vos bij afval? Vossen zijn roofdieren en zullen op termijn zeker invloed hebben op de leefomgeving. Door nu zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over de komst van de vos kunnen deze later gekoppeld worden aan andere onderzoeken die door de KNNV op de eilanden worden uitgevoerd."

"De vos heeft zich al gevestigd op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee. De meldingen zijn echter nog erg lokaal en het gaat steeds om een minimaal aantal waarnemingen. De vossen van Voorne-Putten komen zeker vanaf de Maasvlakte en de Europoort. Daar worden vossen al veel langer gemeld. De verspreiding lijkt hard te gaan en dit is het moment om uit te zoeken hoe de vos het eiland Voorne-Putten aan het bevolken is."

"Op Goeree-Overflakkee zijn de eerste twee meldingen gedaan van vossen die in de berm lagen van de N57, één in 2008 bij de Punt en de tweede in 2010 bij Stellendam. Bij deze waarnemingen wordt de vraag gesteld of de dieren daar doodgereden of gedumpt zijn. Vanaf 2012 worden er vossen gezien aan de oostkant, eerst onder Nieuwe Tonge en later bij de Hellegatsplaten. Pas in 2017 worden er vossen gemeld bij Melissant en de Kwade Hoek. Toch is het maar een beperkt aantal meldingen. Hoe de verspreiding op Goeree-Overflakkee zich precies voltrekt blijft onduidelijk. Ook hier kan dus nog veel ontdekt worden! Om die reden wordt in dit project samengewerkt met de KNNV Voorne."

Een waarneming melden kan via: www.waarneming.nl en door te mailen naar zoogdiervoorneputten@kpnmail.nl. Geef door waar, wanneer, leeftijd, gedrag en omstandigheden (in tuin, bij afval, met prooi, enzovoort). Meer informatie is verkrijgbaar bij Jan Alewijn Dijkhuizen van KNNV Zoogdierwerkgroep Hollandse Delta via 06-51919338) en Ger Maatkamp van het NLGO via 06-13195666.

Begin 2021 worden de resultaten van het project onder meer in een rapport van de Zoogdierwerkgroep bekendgemaakt.