Collegebrief uit 2015 is zwaarwegend

Stichting Natuurlijk Ouddorp vindt overigens dat de brief van het college (2015) nooit geschreven had mogen worden. De ‘nieuwe’ eigenaars geven aan dat zij deze brief betrokken hebben bij de beslissing tot aankoop van de woning en landerijen. Zij verwachten van de gemeente het bewerkstelligen van de sluiting dan wel het gesloten houden van het pad (voor zover het over hun eigendommen loopt). Zij huldigen de opvatting dat de gemeente schadeplichtig is als er geen oplossing komt.

Onderzoek

Naar aanleiding van de tegenovergestelde meningen over de openbaarheid was het zaak om de status van het pad (openbaar/niet openbaar, weg geen weg) vast te stellen, staat in het dossier. Er werd onderzoek ingesteld. In wegenleggers, in documenten van de Landinrichting Ouddorp West en zelfs in het Nationaal Archief. Daarbij is juridische ondersteuning ingeschakeld. Er werd ook gekeken naar de gevolgen van de ruilverkaveling. Het document dat aan de raad donderdag werd aangeboden, inclusief de reacties er op van Stichting Natuurlijk Ouddorp, is vele keren uitgebreider dan hier beschreven kan worden. In het collegevoorstel staat dat het onpraktisch, zo niet onmogelijk zou zijn om alle (het zijn er tenminste acht) toenmalige routes naar de kerk in oude luister te herstellen. De meest bekende is het Mannenpad tussen Kelderweg en Oudelandseweg. Terugkerend naar het dossier Klarebeeksepad. Daarin geeft het gemeentebestuur aan dat afsluiting de openbare orde in positieve zin dient. Een escalatie door confrontatie tussen wandelaars en eigenaren wordt voorkomen. Het afsluiten van het pad zou daarnaast in lijn zijn met de eerdergenoemde brief uit 2015.

Reacties

Naar aanleiding van de vele reacties uit de raad gaf wethouder Markwat aan dat destijds de Landinrichtingscommissie vergeten is de openbaarheid van de weg er af te halen. Zijn er alternatieven om het pad te verleggen werd gevraagd. Ja die zijn er maar dan is medewerking van de eigenaar nodig en dat kun je niet afdwingen. Bovendien zijn de verhoudingen niet zodanig dat er een intentie is om daaraan mee te werken. Nu nog geen besluit gaf het CDA aan. De ChristenUnie zocht naar oplossingen. Als het pad verlegd kan worden dan wil deze fractie daarvoor een budget op tafel leggen. Dit gaat pijn doen voorziet VKGO die begrip opbracht dat ondanks de identiteit je niet alles kan bewaren. De PvdA liet in haar reactie het aspect privacy het zwaarst wegen. De partij vreest dat met het uitstel van besluitvorming het gevecht in de social media nu een maand doorgaat. Is dat wenselijk?. SGP koesterde de natuur historische waarden. Betreurde de collegebrief uit 2015 maar daar hebben wij wel rekening mee te houden. Informeerde nog eens nadrukkelijk naar eventuele gevolgen voor andere paden en stelde de vraag of er toch een alternatief realiseerbaar kan zijn. VVD kon zich in de lijn van het college vinden. Ook hier de privacy en de rol van de brief uit 2015 in dit dossier. EVV wees op het recht op privacy, mogelijk een alternatief door het pad in noordelijke richting te verleggen?