Afbeelding
Foto:


Gemeenteraad wikt en weegt afsluiten Klarebeeksepad

Onttrekking aan de openbaarheid, is een bevoegdheid van de raad. Gevraagd werd te beslissen over het nemen van een voorgenomen besluit dat vervolgens kan worden gepubliceerd en voor de gebruikelijke termijn van zes weken dan ter inzage ligt. En zoals bekend kan eventueel in die termijn beroep bij de rechter worden aangetekend. Daarna kan een afgewogen definitief besluit worden genomen. Er zijn dus nog stappen te zetten.

Identiteit

Meerdere aspecten spelen en speelden in dit dossier een rol. Wordt er met een onttrekking aan de openbaarheid van het Klarebeeksepad een precedent opgeworpen voor de overige zeven kerkepaden in Ouddorp? Volgens wethouder Markwat is dat niet het geval. Juist wordt door de gemeente ingezet om in een visie op de Kop van het eiland de status vast te leggen van schurvelingen en wandelpaden. Aandacht is er voor identiteit en historische achtergronden. Maar het onderwerp is veel breder, privacy van een betrokken bewoner, een gemeentelijke brief uit 2015 die cruciaal lijkt. Een heftige voorgeschiedenis. Kortom eerst heden en verleden op een rij.

Petitie

De Stichting Natuurlijk Ouddorp heeft een petitie gehouden met betrekking tot het behoud van de Kerkepaden in Ouddorp. De brief komt op de lijst Ingekomen stukken op 26 maart, maar was al in het bezit van de raad. Een voorlopige score geeft - volgens de stichting - aan dat 875 stemmen behoud van de paden ondersteunen. De stichting vroeg in een gelijktijdige andere brief aan college en raad het onderwerp nu al van de agenda te halen, dan wel besluitvorming uit te stellen. Dit tot het moment dat er een gedegen cultuurhistorisch en identiteitsonderzoek is uitgevoerd met inschakeling van een extern bureau en met raadpleging van alle belanghebbende organisaties en burgers. Ook heeft Natuurlijk Ouddorp gevraagd om een onderzoek naar de juridische aspecten van alle Kerkepaden in het dorp. Dit traject werd gisteravond nog niet ingezet. Alle fracties gaven een oordeel maar omdat tenminste twee partijen niet verder wilden gaan richting een besluit komt - zoals gemeld - het onderwerp 26 maart terug. In de toelichting bij dit Kerkepad-onderwerp stelt het college dat alle partijen gebaat zijn bij een duidelijke oplossing die uiteindelijk vast wordt gelegd in plannen en besluiten. Geen onzuiverheid en geen vaagheid ook niet omtrent dan eventueel te treffen (verkeers) maatregelen.

Oplossing?

Het college beantwoordt in haar voorstel gelijk vragen van de stichting Natuurlijk Ouddorp. Zij stelt dat na diverse onderzoeken en gesprekken in het dossier Klarebeeksepad, er consensus mogelijk lijkt over een eventuele oplossing. Althans tussen de eigenaar van de historische boerderij en de gemeente. Als toelichting geeft zij aan dat het perceel valt in het bestemmingsplan “Oudeland en Oude Nieuwland” uit 2013. De bestemmingen van het perceel waar het pad loopt zijn “Wonen”, “Tuin” en “Waarde (Archeologie). Zowel de toenmalige - als de huidige eigenaar gaven aan overlast (hinder en aantasting privacy) te ondervinden van personen die over hun eigendom liepen of fietsten. Daarom werd de doorgang naar het pad vanaf het privéterrein gestremd. Daartegen kwamen protesten. Gemoederen liepen soms hoog op. Er werd gevraagd om handhavend optreden.

Afbeelding