Weercolumn: Recordzachte winter ligt voor de hand

Vorige week vertelde ik dat de winter van 2020 de boeken in zal gaan als een van de aller saaiste seizoenen ooit. Waarschijnlijk wordt het huidige seizoen ook recordzacht. Met grote stelligheid kunnen we vandaag op 21 februari ook weer zeggen dat het niet meer serieus gaat winteren deze sprokkelmaand. Meer dan een paar gure natte sneeuwbuien en enkele graadjes vorst tijdens de nacht zitten er niet in tot de eerste week van maart.

De opvallend krachtige straalstroom blijft oppermachtig en voert de ene na de andere depressie of randstoring mee naar het Noordzeegebied. Regen en van tijd tot tijd veel wind zijn dan ontegenzeggelijk het gevolg voor de Lage Landen. Uiteraard blijft het ook belangrijk te zacht. Op dit moment ligt de gemiddelde temperatuur in februari zo’n 4 graden boven de gangbare norm in onze contreien. Het zachte weer gaat onverdroten voort, dus er is zelfs uitloop mogelijk naar een temperatuuroverschot van (bijna) 5 graden als we de balans opmaken op de 29e.

De kans is groot dat we zachtste winter gaan noteren uit de weerhistorie.In Rusland is dat al het geval met bij Moskou voor het eerst in de geschiedenis een gemiddelde temperatuur die boven nul is uitgekomen. In heel Europa is ‘t buitensporig mild. Afgelopen weekend werd het bij Enschede en in Limburg ruim 18 graden. Dit soort absurd hoge waarden zijn er voorlopig niet meer bij, maar meer dan 10 graden wordt het nog wel.

Ironisch genoeg was het op 16 februari 1956 nagenoeg recordkoud met minima tot -27 graden in het uiterste noorden van Nederland. De Eilanden meldden toen bijna -20 graden. Zeer regelmatig volgt dus regen en soms veel wind. Toeval of niet, uitgerekend komende zondag zou het weer hard kunnen gaan waaien. Mocht het wederom tot stormvlagen gaan komen in een deel van Nederland, zou dit de derde zondag op rij zijn met stormperikelen.Vooral op zondag valt (net als een week terug) weer regen van betekenis op de natte akkers.Langetermijnvisies tot pakweg mei 2020 geven aan dat het weer voortdurend te mild blijft de komende twee maanden. Toch verwacht ik nog een flinke koude-uitval uit het hoge noorden voordat april op de kalender zal staan. Een pak sneeuw is ook best nog mogelijk een keer.