Afbeelding

Niet gevaccineerde kinderen worden niet geweigerd

Kibeo is de grootste aanbieder van kinderopvang op het eiland. Bestuurster Elly Brand vindt dat de discussie over vaccinatie in de eerste plaats een maatschappelijke discussie is, waarbij het besluit hierover bij de overheid hoort te liggen en niet bij individuele kinderopvangorganisaties. "Ons maatschappelijk doel is juist het bereiken van zo veel mogelijk kinderen in haar wijdverspreide werkgebied om ze zo goed mogelijk te ondersteunen en begeleiden in hun ontwikkeling."

Kibeo vindt de veiligheid van de kinderen waarvoor wordt gezorgd heel erg belangrijk, aldus Brand. "Om die reden inventariseren we bij de inschrijving of kinderen gevaccineerd zijn. Op die manier kunnen we de GGD zo goed mogelijk van informatie voorzien als er zich iets voordoet en hierop gerichte maatregelen nemen, die de GGD adviseert."

Dezelfde geluiden klinken bij Kinderopvang Flakkee in Dirksland. "Tot nu toe weigeren we geen kinderen die niet zijn gevaccineerd", laat Monique Riemslag Baas weten. "Wel zorgen we dat we goed op de hoogte zijn, zodat we in actie kunnen komen mocht er een uitbraak zijn. Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid heeft informatie over ziektebeelden voor kinderdagverblijven en bso's, die wij opvolgen. Verder hebben wij een veiligheidsbeleid en kunnen we contact opnemen met de GGD om bijvoorbeeld een ziekte te melden of om overleg te plegen. We hebben nu trouwens geen kinderen die niet gevaccineerd zijn die gebruik maken van de opvang."

De vraag of kinderen zijn ingeënt wordt vooral wel gesteld, maar heeft tot nu toe bij geen van de drie organisaties consequenties. "We houden een uitgebreid intakegesprek waarin we noteren of kinderen gevaccineerd zijn. Zodat we dit in kaart kunnen brengen en kunnen monitoren", verwoordt Monique Riemslag Baas.

Ria Jongejan van Het Kinderpaleis (met vestigingen in onder meer Oude-Tonge en Middelharnis, red.) meldt dat alle kinderen die bij hen op Goeree-Overflakkee worden opgevangen zijn gevaccineerd. "We accepteren alle kinderen die worden aangemeld. Ouders geven op het intakeformulier aan of hun kind is gevaccineerd. Als er op een van de locaties een kinderziekte heerst, worden de ouders hierover ingelicht. Ze kunnen dan zelf bepalen of ze hun kind naar de opvang brengen."

Kibeo, Het Kinderpaleis en Kinderopvang Flakkee gaan zich beraden op het aangenomen wetsvoorstel. Elly Brand van Kibeo: "Op dit moment is het nog te vroeg om te zeggen of we het beleid wijzigen. We wachten de reactie van het RIVM af en op basis van deze informatie gaan we ons beraden." Ook Ria Jongejan van Het Kinderpaleis laat weten dat men zich nog gaat beraden op de recente ontwikkelingen. "Daar gaan we eerst over nadenken." Bij Kinderopvang Flakkee in Dirksland volgt eerste een oudercommissieoverleg. "Aan de hand van het advies van de commissie zal ik een besluit nemen", aldus Monique Riemslag Baas. Bij nieuw pedagogisch beleid worden de ouders uiteraard ingelicht, aldus de drie leidinggevenden van hun organisatie. Dit gebeurt met name via de website, nieuwsbrieven en bij mondelinge vragen van ouders.

Politieke besluitvorming

CDA, ChristenUnie en SGP stemden tegen het voorstel van D66 die kinderopvangorganisaties de mogelijkheid biedt niet gevaccineerde kinderen te weigeren. De SGP verbaasde zich bij monde van Kees van der Staaij met name over de brede steun voor het wetsvoorstel, omdat er vooraf veel negatieve adviezen over werden gegeven door onder meer kinderartsen, de Raad van State en verschillende wetenschappers. "Het is een gevaarlijke eerste stap op het pad van dwangmaatregelen. Werk aan de winkel voor de Eerste Kamer.?" Het is inderdaad nog maar de vraag of de wet door de Eerste Kamer komt, aangezien senatoren wel vaker hun eigen plan trekken en niet altijd het stemgedrag van partijgenoten in de Tweede Kamer volgen.