Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Op weg naar kruis en opstanding

Ook dit jaar heeft uitgever Den Hertog opnieuw een boekje laten verschijnen, nu van ds. W. Visscher, predikant van Gereformeerde Gemeente te Amersfoort. Het is een keurige uitgave geworden, maar nog meer: een inhoudsvol boekje.

Op de cover lezen we onder andere het volgende:
De weg naar het hemelse Sion gaat langs het kruis van Golgotha. Ongeveer 33 jaar na Zijn geboorte zien we de Heere Jezus gaan naar de kruisheuvel. Met welk doel? Om daar voor de prijs van de zonde te betalen. En welke prijs? Een hoge prijs: Hij geeft Zijn leven. Toch klinkt op de tijd van het avondoffer in de tempel klinkt Zijn machtswoord: ‘Het is volbracht!’ De Heere Jezus is gestorven én weer opgestaan. Zijn opstanding onderstreept de blijde boodschap dat alles is volbracht. God de Vader is bevredigd in het offer van Zijn Zoon. De schuld is betaald en de eis van de wet is vervuld. In Christus is er weer een weg terug naar God.
Het is de Heilige Geest Die in het leven van Gods kinderen plaats maakt voor het offer van Christus. In die weg vinden mensen, die zich als een verlorenen leren kennen, een ruimte van zaligheid in de Zaligmaker. Hij is de Weg, de Waarheid en het Leven.

We vinden in deze 49 korte overdenkingen voor de lijdensweken en Pasen voor iedere dag een moment van bezinning. Wie er nog niet toe gekomen is om in de zeven lijdensweken bijzonder stil te staan bij de Lijdende Borg, maar ook bij de Opgestane Heere, zou ik willen aanraden om het dit jaar zeker te doen. Het is meer dan de moeite waard. In plaats van uw dagelijks terugkerend dagboek, kunt u bijvoorbeeld ’s avonds deze gedeelten voor uzelf, voor het gezin lezen.
Ds. Visscher heeft in het geheel structuur aangebracht: zeven weken en daarin weer zeven dagen.

Week 1 handelt over Christus’ lijden Oudtestamentisch voorzegd; in week twee gaat het over de voorbereiding tot het lijden, terwijl week drie aandacht besteed de overlevering van de Heere Jezus. Week 4 laat ons de weg naar het kruis zien en in week 5 staat de schrijver stil bij de zeven kruiswoorden. Week 6 heeft als titel: opgestaan uit de dood en week 7 behandelt Paulus prediking over Christus’ kruis en opstanding.

Dag 1 heeft als titel meegekregen: ‘Ik zal u voorbijgaan’. Exodus 12 : 13b. Daar wordt al gewezen naar het volkomen Paaslam, de Heere Jezus. Mozes moet tenslotte aan farao de tiende plaag aankondigen. Een ontzaglijk oordeel zal gaan over Egypteland. Ook het volk van Israël bevindt zich in Egypte. Het is dus eveneens in grote nood.

Maar… dan zegt de Heere dat Hij aan dit volk voorbij zal gaan. Hij zal het volk sparen. Hij zal het verlossen uit deze grote nood. Israël ontvangt de instelling van het Pascha. Het Pascha is de boodschap van Gods reddende genade: ‘Ik zal ulieden voorbijgaan.’

Wie gaat de Heere voorbij? Wie worden er gespaard? Zijn dat misschien mensen die het er goed afbrengen, die zonder zonden zijn? Het volk van Israël wordt gespaard. Van dat volk valt niet veel goeds te zeggen. Het is een zondig volk. Het volk is beslist niet beter of anders dan de Egyptenaren. Dat bleek tijdens de woestijnreis. De Heere moet klagen over dit volk: ‘Maar Mijn volk heeft Mijn stem niet gehoord; en Israël heeft Mijner niet gewild. Het volk is ook strafwaardig… Ook Israël is strafwaardig voor God… Het zaligmakende werk van de Heilige Geest ontdekt de mens aan zijn schuld en zonde voor God. Aan ons de vraag: werden wij al bij de ernst van deze dingen bepaald? Werd het al nood in ons leven?

… Waarom heeft niemand van nature deze Zaligmaker nodig? Waarom vraagt niemand naar Hem? Dan moet u alles verliezen! Geloven is alles verliezen. Maar achter het verlies ligt de winst. Na de dood komt het leven. ‘Want zo wie zijn leven zal willen behouden, die zal hetzelve verliezen; maar zo wie zijn lezen verliezen zal om Mijnentwil, die zal hetzelve vinden’ (Matth. 16:25).

Het laatste hoofdstuk over ‘Opdat ik Hem kenne’, eindigt met de volgende woorden:

Opdat ik Hem kenne… Deze wetenschap is nodig om zalig te kunnen leven en sterven. Kent u de Heere niet? Dat is schuld. Laten we Hem dan zoeken, zonder ophouden. Mag u Hem kennen? Wel, dan is er meer te leren op de leerschool van Gods Geest. Nooit raken Gods kinderen daar uitgeleerd. Alleen in de hemel zal het geloof overgaan in aanschouwen. Dan zijn alle raadsels opgelost en zullen Gods kinderen de Heere eeuwig groot maken.

Nogmaals van harte aanbevolen voor uzelf of een geschenk aan anderen in de lijdens- en opstandingstijd.